Tillbaka

Alla vill debutera

2017-06-09
av Tove Leffler

Foto: Sara Mac Key

Tove Leffler om katalogen Höstens Böcker 2017.

Det här numret av Höstens Böcker innehåller 102 debutantporträtt. Så många har vi aldrig någonsin haft förut. Dessutom är en tredjedel av de debuterande författarna barn- eller ungdomsboksförfattare. 

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning av antalet barn- och ungdomsböcker som ges ut varje år. Delvis beror det på att vi fått se allt fler mindre förlag, men även våra stora etablerade förlag ger ut fler barn- och ungdomsböcker. Och det går bra. De säljer och det är en genre som under lång tid inte behandlats med den respekt som den förtjänar. Nu börjar den – kanske tack vare försäljningsframgångarna – äntligen att få lite status. 

När Viveca Lärn debuterade 1975 med en barnbok fick hon exempelvis inget debutantporträtt i Svensk Bokhandels katalog. I stället fick hon ett när hon släppte sin vuxenbok fyra år senare.

Så är det lyckligtvis inte längre. I stället har vi alltså 26 debutanter som valt att skriva för barn och unga. Det är, naturligtvis, en brokig skara både författare och böcker, men ska man säga något om barn- och ungdomsböckerna som kommer i höst, så är det att flera av dem vågar beröra stora, tunga och svåra ämnen. 

Debuten Stjärnorna ser likadana ut överallt av Marjan Svab (Rabén & Sjögren) handlar om en femårig flicka som tvingas fly. Berättelsen kom ur författarens behov av att förklara förra årets flyktingkris för sin dotter. 

Olika förlag ger ut Jenny Sjödins bok Där Norrskenet dansar, som hon hoppas ska kunna hjälpa barn att prata om och hantera döden. Hon tar sitt avstamp i den sorg hon själv kände som sjuåring när hennes pappa gick bort. Ulla M. Nissen skriver om sexuella övergrepp i sin bok De kommer ändå aldrig tro mig (Hoi förlag). I sitt debutantporträtt skriver hon att hon hoppas att boken ska leda till diskussioner. 

Ett annat ämne som återkommer hos flera av barn- och ungdebutanterna är homosexualitet. Tyvärr behandlas även det ämnet fortfarande ofta som något problematiskt. Jag tycker att det är positivt att vi ser allt fler böcker om att vara bög eller lesbisk eller bi, men jag tycker att det är sorgligt att det fortfarande ofta handlar om att det är svårt eller jobbigt. 

Döden, flykt och övergrepp är tunga och jobbiga ämnen att prata om. Men att vara tjej och älska en tjej, det borde inte vara svårt eller tungt – inte 2017.