Tillbaka

Hallå där Mattias Boström

2009-09-29
av Lars Schmidt
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Hallå där Mattias Boström på Piratförlaget som i efterdyningarna av Bokmässan i Göteborg vill starta Bokexpo, en virtuell mässa på nätet. Vad tänker du dig?

sa fast utan väggar och tak, där man betonar mötet och diskussionerna och låter dem dra ut lite i tid. Om vi till exempel vill hålla en presskonferens eller ett miniseminarium, så gör vi ett tiominuters You tube-klipp och lägger ut. Och sedan är det bara att sätta igång med kommentarer och diskussioner utifrån det.

Vilka ämnen kan det handla om?

– Självklart ska det var författare och böcker, men kanske ännu mer branschfrågor som inte hinner diskuteras så mycket på den vanliga bokmässan. Jag kan också tänka mig att man bygger ut så att förlag kan ha egna chattrum för att folk enkelt ska få kontakt och ställa frågor.

Vad kommer man att kunna göra?

– Allt man kan göra på en vanlig bokmässa. Det är viktigt att betona mötena: Hur öppnar vi kontakterna mellan förlagen och andra? Mellan bokförlag och bokhandel, eller förlag och bloggare, eller förlag och läsare, bokhandlare och läsare.

Det finns väldigt få bra kontaktytor, förutom Bokmässan, där man verkligen får en chans att träffa människor. Något sådant borde man kunna utarbeta på nätet.

Vem ska sköta den?

– Den kan inte vara styrd från ett enda håll. Om Piratförlaget skulle gå in och starta en sådan sajt, då är jag inte säker på att det skulle fungera.

Det här måste man göra fullständigt oberoende och bara rakt upp och ner. Lite i Wikipedias anda; ett samarbete mellan alla som är intresserade.

Vem betalar?

– Det är inte meningen att den ska kosta. Jag tror att man får störst explosivitet i det om det är frivilligkrafter. Så hittar man gratislösningar på nätet och samarbetspartners som förser sajten med material.

Hur många besökare kan det bli?

– Det här måste inte genast bli Sveriges största boksajt, men det behövs en oberoende mötesplats. Så får vi se vad det blir.

När startar ni?

– Vi slänger upp en arbetsblogg nu på adressen och börjar se vad vi ska göra av det hela. Det måste inte vara en snygg och ball sajt från början.

Och det är inte säkert att det slutgiltiga namnet blir Bokexpo, vi tyckte mest att det var ett kort och klatschigt namn som ger sken av en bokmässa.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.