Att kasta sten i glashus

Det sägs att man inte ska kasta sten i glashus. I det här numret av Svensk Bokhandel skriver jag om förlagens miljöarbete – och därför gör vi också en rockad på ledarplats. Efter att ha bevakat m...

Publicerad

Det sägs att man inte ska kasta sten i glashus.

I det här numret av Svensk Bokhandel skriver jag om förlagens miljöarbete – och därför gör vi också en rockad på ledarplats. Efter att ha bevakat miljöarbetet i andra branscher i flera år lyfter jag nu min sten:

Med tanke på att åtskilliga förlag rider på miljövågen i sin marknadsföring av böcker är det pinsamt att höra hur dålig koll de har. De flesta har varken miljöansvarig eller miljöpolicy. Med tanke på dagens miljödebatt är bristen på insikt om de egna insatsernas betydelse häpnadsväckande.

Det är nu ni hör ljudet av krossat glas.

Om någon hade ringt till Svensk Bokhandels redaktion för två månader sedan hade den personen fått minst lika svävande svar som vi har fått av många som vi intervjuat.

Jodå, en del gör vi, och har gjort länge. Källsorterar avfall och handlar miljömärkta rengöringsmedel och ekologisk frukt. Alla lysen på kontoret släcks med en enda knapp när siste man går hem. Inrikes reser vi alltid med tåg – nästan, i alla fall.

Fördelen med att kasta sten i glashus är att man släpper in frisk luft. Nu har vi med fräscha ögon granskat vad vi håller på med. Och vi har en del att göra.

Vi behöver ta reda på mer om vårt papper, tryck och transporterna av själva tidningen. I någon mån har vi haft "tur" – när Svensk Bokhandel ställt kvalitetskrav har vi hittat leverantörer som också arbetar med miljöfrågor. Tryckeriet är på väg att certifiera sitt miljöarbete, och papperstillverkaren har redan gjort det. Men när de säger att pappret "uppfyller Svanens kriterier" utan att ha Svanens logga – vad betyder det, kan vi lita på det?

Och hur går transporterna till? Kan vi gå över till digitala utgåvor för prenumeranterna utomlands?

Vi har också mycket att göra för att minska energi-svinnet på kontoret. En titt på elräkningen visade att vi ligger 20 procent över Energimyndighetens snittvärde för kontor. Å andra sidan behövdes inte mer än en enkel mätning på olika apparater för att kunna kapa fem av de procenten rakt av – genom att stänga av dem ordentligt.

Vi har dessutom en lång lista med små, enkla förändringar vi kan göra. Var och en kanske inte leder till en bättre världsmiljö. Men tillsammans med det som görs av andra blir miljöeffekterna plötsligt stora. I Storbritannien siktar branschen på tio procent mindre koldioxidutsläpp år 2015. Hur många av er antar den utmaningen?

Ur Svensk Bokhandel nr 20, 7/12 2007

Powered by Labrador CMS