Tillbaka

Bästa boken då?

2010-01-03
2009 var året då jag gjorde det. Jag skrev upp alla böcker jag läste. Det finns en på SvB:s redaktion som kan stoltsera med att ha gjort det år ut och år in, och jag har försökt många gånger förut...

2009 var året då jag gjorde det. Jag skrev upp alla böcker jag läste. Det finns en på SvB:s redaktion som kan stoltsera med att ha gjort det år ut och år in, och jag har försökt många gånger förut men inte lyckats. Det är svårt att veta hur man ska räkna. Alla böcker som i varenda en? Eller bara de jag väljer själv? Jag bestämde mig för att bara räkna sådana som jag läste själv, tyst, för min egen skull. Och bara sådana jag läste färdigt.

 

Jag hade tänkt skaffa en tjusig anteckningsbok och noggrannt skriva upp titel, författare, datum när boken lästes ut och omdöme. Riktigt så långt kom jag inte. Det blev i stället fyra små fullklottrade post-it-lappar som låg och dammade på mitt skrivbord hela året. Titlar och datum var allt jag fick med. Ibland bara månad utan specificerad dag. Och någon har jag tyvärr säkert glömt. När jag gick igenom lapparna kom jag på två böcker som jag missat att skriva upp. Men ändå, jag är superstolt över min lista.

 

Jag läste ut 44 böcker under 2009. Det är 0,85 böcker i veckan. En textmassa på 12 688 sidor. Det blir ett genomsnittligt läsande på 244 sidor i veckan, trettiofyraochenhalv sida per dag. Det allra mesta har jag läst på tåget till och från jobbet. Utan dessa resor skulle jag aldrig lyckas pilla i mig den här mängden böcker. Mest läste jag i mars, då läste jag ut sju böcker.

 

19 stycken av böckerna var klassade som vuxenböcker, varav fyra stycken var annat än skönlitteratur. Resterande 25 stycken var ungdomsböcker eller barnböcker. Som ni förstår gillar jag att läsa böcker tänkta för yngre läsare än jag själv. Att jag gillade det så här mycket förvånar mig faktiskt. (Jag har alltså inte räknat med böcker jag läst för mina barn, vilket enligt ett snabbt överslag är ytterligare cirka 300 böcker, mestadels bilderböcker).

 

Minst tolv av böckerna var författarens första bok. 29 av dem utkom under 2009, splitternya med andra ord. Endast åtta av böckerna var översatta, och bara tre böcker läste jag på engelska. Det var också förvånande, jag trodde jag läste mer på engelska. 25 av böckerna var skrivna av kvinnliga författare, 19 av manliga. Den författare jag läste flest böcker av var Douglas Foley, en hastigt uppflammande förälskelse i början av sommaren då jag läste alla hans ungdomsromaner. Jag försökte mig även på hans böcker för yngre läsare men de tog inte alls.

 

Den längsta bok jag läste var två, Bläckhjärta och Boktjuven fick delad förstaplats med sina respektive 586 sidor. Den kortaste var Känslan av att hoppa på 122 sidor. Den snabbast lästa var Sophie Kinsellas Remember me?, den tog två dagars pendelresor.

 

Bästa boken då? Intressantare är kanske dem jag redan glömt. Jag minns inte allt jag läser. Det har hänt att jag, när jag är nästan klar med en bok, inser att jag läst den förut. Men en av böckerna jag noggrannt plitat ner titel och datum på (utläst 24 november) hade jag inget minne av över huvud taget. Det är för att den har en så intetsägande titel, tänkte jag, jag kommer på det när jag ser omslaget. Jag letade upp bokomslaget på nätet, men fick fortfarande inget minne av handlingen. Först efter flera genomläsningar av beskrivningen lyckades jag frammana ett svagt läsminne av boken. Den gjorde inget större intryck på mig, uppenbarligen, när jag fem veckor efter läsningen knappt minns någonting.

 

Hade jag inte gjort den här listan hade jag nog kunnat räkna upp max tio böcker jag läst 2009. Och min lista har definitivt gjort mig mer benägen att verkligen läsa ut de böcker jag börjat på. Annars börjar jag ofta på böcker åt höger och vänster för att sedan lämna dem halvlästa i diverse högar. Men nu ville jag läsa ut allt för att få skriva upp dem på listan. Det var bara en bok jag inte kunde förmå mig att läsa ut, och förlåt mig nu, men jag nämner den: Nederland av Joseph O’Neill. Jag trodde den skulle handla om kärlek, om relationer, om New York. Den visade sig handla om cricket. Efter halva gav jag upp. Kanske var det ett stort misstag. Någon som läst den?

 

För hugade, se hela min lista här:

 

Toffs bok (Kalle Dixelius)

Boktjuven (Markus Zusak)

Twilight (Stephanie Meyers)

Dr Mumbai (Jukka Behm)

Ture Sventon i öknen (Åke Holmberg)

Decembergatans hungriga andar (Ulrika Lidbo)

Flickvännen (Karolina Ramqvist)

Sista chansen (Marta Söderberg)

Släktfeber (Sara Paborn)

Femte systern (Mårten Sandén)

Swede (Pauline Wolff)

Supernova (Marika King)

Regnmakarens barn (Aniceti Kitereza)

Kurt i Kurtby (Erlend Loe)

Människor helt utan betydelse (Johan Kling)

Liv & Lovisa (Emma Granholm)

Ensamhetens broar (Augustin Erba)

Remember me? (Sophie Kinsella)

Shoo len (Douglas Foley)

Babysitters Club: Kirsty and the snobs

Janis den magnifika (Johanna Nilsson)

Shoo bre (Douglas Foley)

Ingen återvändo (Douglas Foley)

Blod (Åsa Anderberg Strollo)

Vampyrens märke (PC & Kristin Cast)

Djävulens märke (Magnus Nordin)

Känslan av att hoppa (Ingrid Olsson)

Sloane Sisters: Flytten till Manhattan (Anna Carey)

Det viskande barnet (Mårten Sandén)

Flyt (Paues/Wallen)

Kjell (Kjell Eriksson)

ABBA the story (Carl Magnus Palm)

Slumpens bok (Åsa Lind)

En säck full av Gud (Paula Rosso)

Nabus bok (Zizou Corder)

Mig äger ingen (Åsa Linderborg)

Kulor i hjärtat (Cilla Naumann)

Bläckhjärta (Cornelia Funke)

Bara inte du (Katarina von Bredow)

Gränslös kärlek (Sofie Bager-Charleson)

Lagom finns bara i Sverige (Mikael Parkvall)

Ett nytt liv på köpet (Emma Granholm)

Finns inte på kartan (Carin Hjulström)

Utrotningshotat (Johan Tell)