Tillbaka

Biblioteken - förlagens blivande skräck

2010-02-10
Nu när både Adlibris och Bokus börjat sälja läsplattor och Apples Ipad snart når Sverige hoppas alla att e-boksmarknaden ska ta fart. Min gissning är att både läsplatteförsäljningen och e-bokslä...

Nu när både Adlibris och Bokus börjat sälja läsplattor och Apples Ipad snart når Sverige hoppas alla att e-boksmarknaden ska ta fart.

Min gissning är att både läsplatteförsäljningen och e-boksläsandet kommer öka. Men inte e-boksmarknaden. Den kan ta en helt annan väg.

Varför?

Därför att alltfler kommer att upptäcka biblioteken, förlagens blivande skräck.

På biblioteket kan varenda svensk låna så många e-böcker hon eller han vill. Helt gratis. De begränsningar som finns (ofta högst tre böcker under sju dagar) är betydelselösa i sammanhanget. Var och en kan ladda hem åtminstone 150 böcker om året till sin läsplatta.

Gå in på vilket biblioteks hemsida som helst, där ligger böckerna sorterade på tio i topp, topp 50, nyaste och så vidare. Mest utlånade i Göteborg just nu är Postcard Killers följd av Den orolige mannen och Svenska kvinnors hemliga sexuella fantasier.

Den dagen, och vi är där nu, som alla böcker släpps parallellt som e-bok och tryckt, läggs nyheterna upp på bibliotekens hemsida lika snabbt som på Adlibris och Bokus.

Ingen behöver längre stå i kö till Katarina Wennstams Alfahannen. På Adlibris kostar den 169 kronor. På biblioteket är den gratis. Och alla kan ladda ner den samtidigt. Och den slits aldrig ut.

Biblioteken betalar ett par tior fördelade mellan Elib och förlaget varje gång en e-bok lånas ut. Det kan tyckas dyrt, men för biblioteken är det ren vinst.

Det handlar om vad det kostar att handskas med en bok. För en tryckt bok kan hanteringskostnaden vara upp till femton gånger högre än för en e-bok. Det var därför Lunds universitetsbibliotek i höstas bestämde sig för att köpa femtio läsplattor – som man till och med tänker låna ut till studenterna gratis. Bara de lånar e-böcker istället för tryckta.

Hur förlagen ska agera återstår att se. Hittills har de varit tacksamma för bibliotekens utlåning – det är de enda pengar de tjänat på sina e-böcker. Dessutom har biblioteken hjälpt till att bygga den lilla marknad som finns.

Nu är läget ett annat. Biblioteken kan bli förlagens allvarligaste konkurrent och förlagen kommer snart fundera på lösningar. Höja priset på böcker som säljs till biblioteken är knappast möjligt. Biblioteken handlar som alla andra på en fri marknad.

De fria biblioteken är alltför djupt rotade i den svenska folksjälen. Att kräva stopp för gratislån av e-böcker vore politisk harakiri, hur ekonomiskt pressade förlagen än är.