Tillbaka

BLOGG: Böcker som får ben

2017-10-26
En av de böcker som får ben.
Foto: Julia Gillberg

Det är en av alla märkligheter man lär sig när man jobbar i bokhandel. Vissa böcker ”tend to get legs”. Hur skulle de annars kunna promenera ut ur butiken, helt på egen hand? 

Men precis som man lär känna sin kundkrets lär man känna sina tjuvar – ofta är de dessutom desamma. Jag kommer ihåg när jag precis hade börjat sälja böcker här i London och min kollega delade med sig av sina snatteri-upplevelser. Den mest hjärtskärande, berättade han, var en kvinna som hade handlat hos dem i flera år – som ofta bad om rekommendationer och kom på sagostunder – och som en dag upptäcktes med hela barnvagnen full av bilderböcker. ”You think you know people” muttrade han, ”but you always have to be on your gard.”

 

Vilka böcker är det som försvinner? Det varierar naturligtvis beroende på var man ligger, men som en Guardian-artikel en vän mejlade till mig bekräftar så verkar Englands boktjuvar ha förvånansvärt liknande smak. I artikeln delar bokhandlare från Oxford till Stockton-on-tees till Hove med sig av vilka böcker det är som oftast promenerar iväg. För folk utanför bokhandeln kan det tyckas otroligt –”Is this true??” skrev vännen i mejlet – men för mig var det inga nyheter.

 

Att dyra konstböcker och Lonely Planet-guideböcker försvinner är inte så konstigt. De kan man sälja med god marginal online. Men att Jack Kerouac, Patrick Rothfuss, Kierkegaard och Nietzsche kräver ständig uppsyn kanske inte är lika självklart. Så är det dock, både för oss och för de flesta andra bokhandlare som The Guardian pratat med. Beat-litteratur, fantasy och filosofi står överst på mångas stöldlistor.

 

Betyder det att de flesta spontan-snattare är förvirrade unga män? Inte nödvändigtvis. Liksom många andra boklådor har vi även svårt att behålla barnböcker: Beatrix Potter, Asterix, Tintin och Dr Seuss har alla periodvis fått bo bakom kassan. Förvirrade unga män OCH småbarnsföräldrar, med andra ord. Vad som förenar skulle i så fall kunna tänkas vara dålig ekonomi. Men det stämmer inte heller. Jag brukade jobba i Londons mest välbärgade område, och vi hade lika mycket stölder där – om inte fler.

 

Det må vara ett mysterium, men vi vet i alla fall vilka titlar att hålla ett extra öga på. Är det samma böcker i Sverige, undrar jag? Vad snattas det i era lådor?

 

Hela Guardian-artikeln finns att läsa här