Tillbaka

BLOGG: Kvinnor och makt

2017-11-30
Foto: Julia Gillberg

Listor över årets bästa böcker i all ära. Men hur ska man minnas vilka man läst under året? 

SvB:s Julia Gillberg gör ett tappert försök – trots bristen på läsdagbok.

Jag förundras alltid över alla Book of the Year-listor som kommer den här tiden på året – inte för att författare och redaktörer väljer konstiga grejer, utan för att liksom: hur kommer de ihåg vad de läste i januari? Eller i september? Gör ni det? Jag har sagt i cirka 10 år att jag ska börja skriva läsdagbok, så jag borde helt enkelt sluta säga det. Men när den obligatoriska slutet-av-november-frågan börjar cirkulera, som den gör varje år, kan jag ändå inte låta bli att upprepa samma inre mantra: 2018, då jävlar!

Det finns två sorters böcker som jag tänker att man som storläsare minns. De man verkligen, verkligen gillade, samt de man precis har läst. Kanske är det därför en av de tre böcker jag kommer att presentera på min egen årslista här nedan lästes ut, ja – igår kväll. Eller inte! Läs och döm själva.

1. Goodnight Stories for Rebel Girls av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Till allt det som ni redan vet om den här boken tänker jag bara lägga till två saker. Nämligen att jag, trots det oundvikligt politiska bakom ett sånt här val, 1) på riktigt har njutit av varje enskild sida i Rebel Girls (både de med text och de med helt underbara illustrationer), samt 2) har lärt mig något nytt på chockerande många av dem – indeed två kvaliteter som få andra böcker 2017 kan skryta med. Hur kan jag aldrig ha hört om/ knappt veta något om typ häften av kvinnorna i den här boken?

2.   The Power av Naomi Alderman

Av någon anledning hade jag förvånansvärt låga förväntningar på den här romanen. Aldermans tidigare böcker har aldrig direkt attraherat mig, och dessutom blir det lätt onyanserat när man leker tvärt-om-leken – i det här fallet, tänk-om-kvinnor-var-fysiskt-starkare-än-män-leken. Men alltså förlåt Naomi, jag tar tillbaka allt. The Power är en extremt engagerande och intelligent politisk thriller om våld och makt som jag rekommenderar alla att läsa. Det som i slutändan gör boken så feministisk kan jag tyvärr inte avslöja, men det är oväntat, och ett festligt slag i magen på alla nature over nurture-fåntrattar därute.

3. Women and Power av Mary Beard

Även om min fråga om Rebel Girls var retoriskt menad är den värd att på allvar nysta vidare i. Vilket är precis vad klassicisten och historikern Mary Beard gör i denna lilla volym som bygger på två föreläsningar från 2014 och 2017. Det är lätt att slappt hänvisa till misogyni, menar Beard, och även om det delvis stämmer är problemet betydligt mer komplicerat än så. Beard närmar sig istället kvinnors underordning utifrån det långtgående fenomenet kvinnor och tystnad – ”the fact that women, even when they are not silenced, still have to pay a very high price for being heard”. Förutom att vara välskriven och smart är det också innerligt uppfriskande med en bästsäljare (jag vågar nästan säga att det kommer bli julens bok) som vågar problematisera och komma med svåra lösningar. All cred till Sandberg och hennes ”Lean in”-feminister, men om vi verkligen vill ha hela lönen och halva makten är det kanske inte kvinnor, eller ens män, som måste omdefiniera sig – utan vad vi menar med begreppet makt till att börja med.