Tillbaka

The Bookshop Strikes Back

2013-07-17
Jag tror att jag har hittat min personliga motsvarighet till Bibeln. En betydligt tunnare variant dessutom. Sällan har jag känt mig mer religiös än när jag läste Ann Patchetts essä ”The Bookshop St...

Jag tror att jag har hittat min personliga motsvarighet till Bibeln. En betydligt tunnare variant dessutom. Sällan har jag känt mig mer religiös än när jag läste Ann Patchetts essä ”The Bookshop Strikes Back”, ursprungligen publicerad i Atlantic Monthly i november förra året, men nu tillgänglig som ett litet pamflett-häfte från Bloomsbury. Texten är även del av Ann Patchetts nya memoarbok som utkommer på samma förlag i höst. ”You may have heard the news that the independent bookshop is dead”, skriver Ann Patchett ”that books are dead, that maybe even reading is dead – to which I say: Pull up a chair friend. I have a story to tell.”

Och vilken historia det är – en framgångssaga av bästa sort, och ljuvlig musik för alla oberoende bokhandlare världen över. Det är berättelsen om Ann Patchett, framgångsrik romanförfattare av bland annat Bel Canto och I Undrens Tid (utkommer på Norstedts i oktober), som en dag vaknar upp till insikten att hennes hemstad Nashville helt saknar en bokhandel. Hon minns sin barndoms lokala bokhandel där personalen kom ihåg vad man läste och där böcker värderades högra än doftljus och kaffemuggar, och frågar sig: ”if I could re-create that bookish happiness of my childhood, then maybe I was the person for the job.”

Precis så blev det också. Ann Patchett är nu delägare i Nashvilles omåttligt framgångsrika Parnassus Books,och har blivit den oberoende bokhandelns främsta försvarare och frontfigur. Det är oerhört intressant och underhållande att få följa med på hennes färd ifrån idé till verklighet, och höra om reaktionerna som hon mottog längs vägen. ”Every interview started off the same way”, skriver hon ”Hadn’t I heard the news? Had no one thought to tell me? Bookstores were over.”

Ytterligare en av de saker som gör Patchetts text till så fantastisk läsning, åtminstone för mig, är att hon med klockrent språk och träffsäkra formuleringar sätter ord på precis det jag tycker. Jag fann mig själv upphetsat stryka under och klottra utropstecken efter mer eller mindre varje stycke. Särskilt tycker jag om hennes resonemang om hur allting går i cykler: ”the little bookstore had succeeded and grown into a bigger bookstore (…) the superstore chains rose up and crushed the independents, then Amazon rose up and crushed the superstore chains.” Först efteråt, skriver Ann Patchett, inser vi vad det är vi har förlorat: “the community center, the human interaction, the recommendation of a smart reader rather than a computer algorithm…” Och hennes slutsats: “I promised whomever was listening that from those very ashes the small independent bookstore would rise again.”

Jag skulle kunna citera hela Patchetts essä, men klicka här och läs texten i sitt original vetja. Jag garanterar ett leende på alla boksäljandes läppar.