Tillbaka

En bok in, en bok ut

2009-12-27
Julen är över för den här gången och vi har vardagsrumsgolvet fullt av påbörjade legobyggen, sidodörren blockerad av kassar till pappersinsamlingen och arton julklappsböcker att pussla in i hyl...

Julen är över för den här gången och vi har vardagsrumsgolvet fullt av påbörjade legobyggen, sidodörren blockerad av kassar till pappersinsamlingen och arton julklappsböcker att pussla in i hyllorna. Rensa, jag måste rensa tänker jag varje gång jag är ledig mer än två dagar i sträck, men det är sällan jag kommer dit, därför tycker jag att den bästa bokjulklappen var den som kom via vårt lokala bibliotek.

”Varför köpa när man kan låna?” har det stått på lappar på dörren till biblioteket några veckor. Jag utforskade inte närmare vad de menade med det men det gjorde min man och därför låg det ett vackert inslaget paket till mig under vår överpyntade plastgran, papper i rött och guld med tre BTJ-streckkoder klistrade på baksidan. Jag trodde först han fyndat på utgallringshyllan och själv klistrat dit de gamla streckkoderna på paketet för att vara rolig men nej då. Det var en låneklapp från biblioteket. Tre omsorgsfullt utvalda och kombinerade böcker på jullån. Gratis, miljövänligt och inte förenat med tvångskänslor om ”en bok in, en bok ut”. Bara att lämna tillbaka när man har läst dem. Och överraskningsmomentet var totalt. Inte ens givaren visste vad det var i paketet. Ett bibliotek som tolkar sitt uppdrag på nya sätt. Mer sånt!