Tillbaka

GÄSTBLOGG: Back to life, back to reality

2016-04-26

Nu är romancemässan över och jag lyckades att ta mig hem från Berlin, sans pass. Att åka dit och träffa tyska läsare har verkligen varit en upplevelse. 

Det första mötet var aningen chockerande men när jag väl vant mig vid alla rosa plastväskor (swag, som vi fick vid registreringen) så kunde jag se mässan för vad den verkligen är, en mötespunkt för otroligt passionerade och intresserade läsare.

Jag gick på workshops och lyssnade till författare som pratade om hur de skriver karaktärer, vad som är viktigt i en berättelse och varför vampyrer är bättre än varulvar (eller tvärtom). Eftersom romance har vissa fasta strukturer (möte, konflikt mellan karaktärerna, kärlek och lyckligt slut) är det intressant att lyssna på författarna prata om hur de gör för att inte upprepa sig. Som skandinavisk agent jobbar jag ofta med genrelitterattur vilket innebär att jag och mina författare kommer att stöta på strukturpatrull minst en gång i arbetets gång. Kan vi då använda oss av romancetips för att lösa dessa problem? Jag tror det i alla fall, romance är ju otroligt dramaturgisk.

Hade egna paneler och workshops också så klart. Ni som känner mig vet att jag älskar public speaking (eller ljudet av min egen röst, oklart). Gillar i alla fall samspelet mellan talare och publik, särskilt när de ställer frågor om något som jag kan, svensk romance till exempel. Var roligt att höra de tyska läsarna flämta chockerat när jag förklarade att Simona Ahrnstedt länge varit den enda romanceförfattaren i Sverige. De skrattade dessutom högt åt att svenskar kallar romanceböcker för ”tantsnusk”, var ju är helt absurt menade det stora flertalet unga kvinnor som satt i publiken och inte kände sig varken snuskiga eller tantiga. När jag gick in på diskbänksrealism blev det helt enkelt för mycket för dem. Visst ville många läsa verklighetstrogna böcker men inte på bekostnad av den stora kärleken eller den starka kvinnan. I salarna på LLC står nämligen läsupplevelsen över allt. Det spelade ingen roll hur den uppnåddes, via ljudbok, e-bok, fysisk bok eller pocket, eller världen den utspelar sig i, paranormal, gay & lesbian, erotisk, kysk eller en blandning av allt. Här var jag omringad av människor, som liksom jag, gärna mumlar ”bara ett kapitel till” och sedan läser sig igenom en hel natt. Och visst är väl det en underbar känsla som trots allt förtjänar att bli premierad av hela bokbranschen.

Lämnar er med en bild på min coola SWAG BAG, för trots många år i branschen är gratis fortfarande gott och rosa sockervadd är något som alltid går ner.