Tillbaka

GÄSTBLOGG: Barnlitteratur då och nu

2017-03-17
Foto: Sara Kärrholm

Kom in i min natt, kom in i min dröm. Så hette en bilderbok som fascinerade mig när jag var liten. 

En liten pojke, bokens huvudperson, sår ett frö därhemma mitt på vardagsrumsmattan. På natten har ett troll vuxit fram på mattan på fröets plats. Trollet tar pojken genom nattens och drömmarnas land samtidigt som han talar i gåtor. Rena Twin Peaks för barn, alltså.

Det finns många likheter men också skillnader mellan bokmarknaden för barn på 1970-talet – när jag växte upp – och idag. 1970-talet kännetecknades bland annat av att barnkulturen togs på stort allvar av de vuxna. För barnens del innebar detta att det fanns ett stort utbud av barnböcker. Det fanns också en stor mångfald när det gäller vilka ämnen som behandlades i litteraturen och hur de berättades. Det experimenterades med fotografiska bilderböcker, serier, bild och text.

Det fanns även många som ville använda barnlitteratur som medel att föra ut ett ideologiskt innehåll. Till och med för att skapa revolution genom att så ett frö till förändring hos de unga. Den som är nyfiken på dessa tendenser kan med fördel läsa och hitta exempel i Kalle Linds Proggiga barnböcker.

Idag befinner vi oss också i en blomstringstid för barnböcker. Barnlitteratur och barns läsning har blivit allas angelägenhet och tas på stort allvar. Det produceras mer barnböcker för varje år och det finns en experimentlusta som liknar den som fanns då. Jag är glad för de barns skull som växer upp idag. De har ett rikt utbud av litteratur att välja mellan. Frågan är vilka böcker de kommer minnas som märkligast i efterhand?