Tillbaka

GÄSTBLOGG: Finfest, Resorb och en vält bardisk

2016-09-24
Foto: Annika af Klercker

Olle Lidbom fortsätter att rapportera från Bokmässan på SvB.se. Den här gången bland annat om Bok & Biblioteks fest på Valand och vem som vann i Norstedts karaoke-duell mot Bonniers.

• Jag är ingen efterfestprisse som njuter av trängseln på Park. Förra året stod jag ut 60 minuter, mest i hopp om att något som platsar på en “lagom sleazy” mässblogg (inte denna) skulle hända. Det enda som hände var att en högprofilerad litterär agent dök upp med e-cigarett och hårpiska, som var helt nytt i Sverige då (e-cigaretten alltså). Sedan tubbade en thrillerförfattare sin tyska agentur att bjuda runt i baren och sedan gick jag hem.

• I går var det finfest på Valand där man börjar med att hälsa på borgmästaren (handskakning) och Bokmässans vd (kindpuss) och sedan äter ostron. Jag åt nio ostron, tjuvtittade på Hertha Müller och avslutade kvällen på Tidningen Vi:s fest där jag fick höra skvaller om chefredaktörens karriär på Aftonbladet, om strömhoppen från tidningen Fokus och om Natur & Kulturs gratisbar i torsdags som underminerade Parks drinkförsäljning tills någon välte den över ända.

• Eftersom jag varit på Almedalen många år vet jag hur man avslutar en lång dag: ett glas Resorb. Så slutade även gårdagskvällen.

• ”The price of greatness is responsibility” - Churchill

• I kväll är det middag med Norstedts alla författare. Förra året var det först trevande sedan gemytligt och slutade i en bang. Jag håller tummarna för en lika fin bordsplacering som förra året, då jag satt mellan Hans Rosenfeldt och Agneta Pleijel med David Lagercrantz mittöver bordet.

• Karaokeduellen i går? Bonnier försökte fuska genom att skicka fram en inhyrd, prominent operasångerska långt efter midnatt. Men. Norstedts vann över Bonnier. Revansch nästa år?