Tillbaka

GÄSTBLOGG: Gör plats för ungdomsböckerna

2017-02-09
Foto: Privat

I New York är man bra på att lyfta fram ungdomsboksförfattare i bokhandeln. Lavender Lits Sofia Ejheden vill se samma utveckling här hemma.

Sensommaren 2015 packade jag ner förlaget i en väska och flyttade till New York i tre månader. Jag bosatte mig i en lägenhet i East Williamsburg i Brooklyn, och där satt jag och jobbade utan luftkonditionering och med sex timmars tidsskillnad mot Sverige. Vid arbetsdagens slut åkte jag över till Manhattan, promenerade i Central Park och the Village, åt ostron på happy hour och drack vin i Little Italy. Men framför allt hängde jag i boklådor.

Jag botaniserade bland böckerna på Strand, satt i timmar på Barnes & Nobles café, åt cheesecake och läste manus, upptäckte att man kunde beställa vin på Housing Works Bookstore Café och klappade på böcker på Greenlight Bookstore och Spoonbill & Sugartown. Drömtillvaro, ja. Men det bästa av allt? Alla författar- och bokevenemang som anordnas i butikerna! Samtliga B&N-butiker har gedigna program, fulla av kända och mindre kända författare, där det enda som krävs för att få gå är att man anmäler sig och köper den aktuella boken. Ungdomsboksförfattarna är sådana stjärnor i USA – läsarna köar för att komma in och är totalt starstruck av att få se sin författaridol i verkligheten. Det gjorde mig så glad att se.

Finaste och bästa bokhandeln? Utan tvekan Books of Wonder. En boklåda som helt och hållet fokuserar på barn- och ungdomsböcker, med trevlig och oerhört kunnig personal. Även här anordnas en massa bokevents, från pizzamys och sagoläsning för barn till panelsamtal och ungdomsbokreleaser. Det var fullsatt varenda gång jag var där.

Hur trevligt vore det inte att göra samma sak i Sverige? Göra plats för ungdomsboksförfattare på de stora kulturhusscenerna, bjuda in till boksläpp och boksamtal i boklådorna, anordna ännu fler läspeppande panelsamtal på biblioteken och i gymnasieaulorna. Jag tror att vi alla kan vara överens om att det är lite sparsmakat på den fronten just nu. Men det går väl att ändra på.