Tillbaka

GÄSTBLOGG: Jag fick habegär!

2016-02-15

Mitt nyårslöfte att köpa färre böcker men att låna desto fler på biblioteket sket sig direkt när jag såg den här sinnessjukt ljuvliga upplagan av Roxane Gays Bad feminist (som jag och Helena Dahlgren håller i på bilden). 250 spänn! Men jag fick sådant habegär att jag inte kunde stå emot.

Helena Dahlgren och Roxane Gay är personer som jag är nyfiken på och inte kan få nog av. Jag är nyfiken på Dahlgren för jag undrar hur det kommer sig att det tog så många år innan en sådan fantastisk skribent började ge ut böcker. (Jag kan göra en lång lista på saker som jag vill veta om Dahlgren men jag tror jag ska låta bli att skriva ut den här i och med att jag nu träffat henne och inte vill att hon ska tycka att jag alldeles för psyko.)

Så låt oss prata om Gay istället. Jag är mycket nyfiken på Gays uppväxt. Övre medelklass fast invandrad från Haiti till USA. Berätta mer! Hon verkar ha jobbat som telefonsexförsäljare. Berätta mer! Hon verkar ha haft SKITLÄTT att få killar. BERÄTTA MER! Hon återkommer ofta till att hon är strulig. Berätta mer.

Hon är motsägelsefull. Gillar. Hon är cynisk. Gillar. Hon tycker att olämplig humor ofta är den bästa. Gillar. Hon tror inte på trygghet. Gillar. Hon gillar inte triggervarningar. Gillar.

Hon skriver: ”När jag ser triggervarningar känner jag mig inte trygg. Jag känner mig inte skyddad. I stället blir jag förvånad över att det fortfarande finns människor som tror på trygghet och beskydd trots de överväldigande bevisen på motsatsen.”

Det enda som jag inte gillar med henne är att hon tycker att Peeta är ett bättre val än Gale i Hungerspelen.