Tillbaka

GÄSTBLOGG: Måste man synas för att få finnas?

2016-09-13
Foto: Sara Mac Key

Nästa vecka startar bokfesten i Göteborg. Då intensifieras behoven av att synas, att bli sedd. Jag kastar en sten i glashuset och frågar: hur många Narcissus samlas på bokmässan? Hur många av dessa är så begapade i sin egen bild av sig själva att de till slut kan tappa fotfästet i tillvaron?

Självklart har narcissussarna blivit fler med åren. Med de sociala mediernas intrång i vårt umgängesliv är självbespeglandet och behovet att bli sedd alltmer uppskruvat.  Att vara författare nu innebär allt tydligare att du bör ha ett förhållande till detta förhärskande inslag i vår kultur. Utnyttja det, gärna maximalt.

Eller avstå.

Men går det att avstå? Hur mycket förlorar man på det? Riskerar man att bli obskyr och hamna i slagskuggan av alla flitigt aktiva i nätets hemisfär?

Framtiden får utvisa.

För balansen skull kan man bara konstatera att det hemliga och bortglömda fortsätter att ta för sig och bre ut sig som en motvikt. Genom en väldigt död John Williams (Stoner) eller en italiensk pseudonym, Elena Ferrante.

Jag vaknar allt oftare med hoppet att Göran Tunström snart varit död länge nog för att bli upptäckt av en ny generation. Och de ska hojta: ”Han är den bäste av alla!” som Pietro Biancardi på det italienska förlaget Iperborea utropade på en Frankfurtmässan när han hamnat bland tjugo holländare och de krävde att få veta vem som var viktigast att översätta.

A moment to remember.