Tillbaka

GÄSTBLOGG: Skärpning förlagsbranschen

2016-06-10
Foto: Patrick Miller

Atlas litterära chef Elnaz Baghlanian tar i sitt sista blogginlägg på SvB.se upp det hon anser vara den viktigaste frågan för förlagsbranschen just nu: mångfalden.

Fredag och det är dags för mitt sista inlägg här på bloggen. På min idé-lista finns det några ämnen kvar som jag inte har checkat av: de ökade hoten och trakasserierna mot författare i Sverige, formgivare som tar 500 kr per sida för att göra en bokinlaga, fördelarna med att jobba på ett mindre förlag och sen det där med mångfalden inom förlagsbranschen.

Sista inlägget blir så klart om det sistnämnda. Jag kan inte ha bloggat här under två veckor utan att ta upp, enligt min mening, förlagsbranschens största utmaning just nu.

För er som har missat - SvB gjorde en undersökning i fjol där man kollade upp bakgrunden hos 467 förläggare, redaktörer och chefer i den svenska förlagsbranschen.   

”Utfallet avslöjar en minst sagt homogen sammansättning. Enligt SCB:s definition har drygt 95 procent av de anställda i förlagsbranschen svensk bakgrund, det vill säga: de är födda i Sverige och har minst en svenskfödd förälder. Breddar man urvalet och tittar på dem med nordisk bakgrund är siffran 98 procent.”

Förändringar sker inte över en natt. Jag vet. Särskilt inte i vår bransch som länge präglats av konservativa och bekväma strukturer. Att mångfaldsfrågan över huvud taget nu lyfts upp är ett stort steg i sig. För åtta år sen diskuterade man jämställdhetsaspekten för fullt i en rad artiklar i SvB. ”Det har varit berikande för bokbranschen med fler kvinnliga chefer”, sa Jonas Modig, den dåvarande ordförande i Svenska Förläggarföreningen, i en intervju. I en annan sa förläggaren Eva Bonnier: ”Gamla strukturer har dröjt kvar länge i förlagsbranschen, och jag tror fortfarande att vi kvinnor många gånger inte riktigt släpps in i sådana strukturer. Så riktigt jämställda har vi inte blivit ännu.”

Det har hänt en del sedan 2008. Kvinnliga chefer är inte längre något ovanligt inom branschen. Men samma sak som Eva Bonnier sa om kvinnor 2008, skulle jag vilja säga om folk med utländsk bakgrund 2016: jag tror fortfarande att vi med utländsk bakgrund många gånger inte riktigt släpps in i sådana strukturer. Jag tror inte det och när jag läser den här intervjun med ledande personer inom branschen blir det så tydligt. Det finns en rädsla att släppa in sådana som jag. Det finns ju en risk att vi skriver fel på ”en” och ”ett”, ”den” och ”det” ... Det fanns en gång i tiden även många argument för varför kvinnor inte var så lämpade för höga positioner inom branschen.

Näh, skärpning förlagsbranschen. Vi är bättre än så och vi har allt att vinna på att vidga vyerna. Och med dem orden sätter jag punkt för mitt gästinhopp här på bloggen. Tack för dessa två veckor. Och stort tack till alla som har läst.