Tillbaka

GÄSTBLOGG: Vad gör alla journalister?

2016-09-19
Foto: Annika af Klercker

Tusen journalister men ingen bevakning av Bokmässan. Sex snabba om medier och Bokmässan.

• Under Almedalen - politikens Bokmässa - ger Dagens Media och Resumé ut dagliga papperstidningar om personer, skvaller och händelser. På Bokmässan bevakar bokbranschtidningen Svensk Bokhandel däremot i stort sett ingenting. Förra året hade de en tom monter, i år har de slopat den helt. Uppdateringarna på svb.se lyste med sin frånvaro. Trots att branschens alla viktiga kändisar, grå eminenser och skvallerbyttor är på plats görs ingen journalistisk, tempofylld nyhetsbevakning av mässan. Det tycker jag är... besynnerligt. Bokbranschen samlas i en världsunik kökkenmödding under fyra dagar och branschtidningen väljer att inte bevaka den?

• Jag saknar därför Isobel Hadley-Kamptz och Björn af Kleens “lagom sleazy” (deras egen definition) Expressen-kulturblogg från mässan 2005. Den osade av drinkar, legender och nyheter. Där tränade af Kleen pennan med interiörerna i Sigge Eklunds penthouse-fest och Hadley-Kamptz gjorde exakta och därför elaka personbetraktelser. Så dekadent har nog bilden av Bokmässan aldrig varit sedan dess.

• Förra året åkte 1100 journalister till Bokmässan, fler än till Almedalen. Sveriges Radio hade 94 ackrediterade journalister. När Dagens Nyheter då ringde och frågade om en analys var min snabba backhand att “journalister gillar att umgås med varandra, så enkelt är det”. Jag ser fram emot årets journalisträkning.

• I år kommer alla prata om Bokmässans hantering av Nya Tider. Bokmässan har försökt reagera rätt och beter sig mycket medietränat med pudlar och självspäkande seminarier. Men det hela är ju en tacksam konflikt för medierna eftersom den innehåller motsatta två sidor som annan litterär bevakning ofta saknar. Det gör att bilden av ett Bokmässan som är skakig på handen kommer överleva flera år.

• Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra.” - Groucho Marx.

• Mitt tåg till mässan går imorgon 10:30. Jag är nervös, berättar mer om varför imorgon.