Tillbaka

Han är mest medelmåttig

2009-11-12
Inför förra årets Augustgala tog jag fram en profil på den typiska Augustvinnaren i den skönlitterära klassen, en slags genomsnittsvinnare: han (för det är oftast en man) är 54 år och vinnarbo...

Inför förra årets Augustgala tog jag fram en profil på den typiska Augustvinnaren i den skönlitterära klassen, en slags genomsnittsvinnare: han (för det är oftast en man) är 54 år och vinnarboken är en roman på 316 sidor; det är den 16:e boken i författarens produktion, den har två ord i titeln och kommer ut på Albert Bonniers förlag.

Hur väl stämde detta in på fjolårets vinnare? Sådär får man väl säga. P O Enquist är visserligen man och vinnarboken, den 18:e i författarens produktion, var en roman. Men Enquist var 74 år när han vann och Ett annat liv hade tre ord i titeln, kom ut på Norstedts och var 534 sidor lång (den längsta vinnaren någonsin!).

Vem ligger bäst till i år? Enligt profilen: Steve Sem-Sandberg. Han är man, 51 år, och har skrivit en roman som är den 16:e boken i hans produktion och som kom ut på Albert Bonniers förlag. Tyvärr är den för lång, hela 662 sidor, och har för många ord i titeln, De fattiga i Łódź.

 

Läs förra årets artikel: Här är August.