Tillbaka

Hej på ett tag

2011-06-15
Första gången jag läste Svensk Bokhandel hade jag precis fyllt 20 år. Jag hade traskat runt hela Göteborg och presenterat mig och lämnat mitt CV i varenda bokhandel. Turligt nog nappade butiksinneh...

Första gången jag läste Svensk Bokhandel hade jag precis fyllt 20 år. Jag hade traskat runt hela Göteborg och presenterat mig och lämnat mitt CV i varenda bokhandel. Turligt nog nappade butiksinnehavarna till en av stans absolut finaste boklådor, Bok & Co på Västra Hamngatan (oturligt nog finns den inte längre; den såldes så småningom, lades därefter ned och numera säljs det hiskliga schabrak till sängar i den stora lokalen).

 

En av ägarna till Bok & Co var Bengt-Göran Karlsson, tidigare omstidd vd för Bokia. Han drömde om att skapa en levande boklåda med New York-känsla, stammisar, öppet sent på kvällarna, bokälskande personal, bokmingel med vin. Han var också väldigt mån om att hans personal skulle få lära sig allt de ville om bokbranschen. Vi läste enorma mängder böcker, vi skickades till Bologna och Paris och London, och vi läste Svensk Bokhandel.

Där och då gick jag från att vara en vanlig hederlig boknörd till att bli bokbranschnörd de luxe. Och det har jag varit sen dess.

Mina boknördsvänner kan säga saker som ”har du sett att författaren X:s nya bok ska komma på svenska?”. Ja, ja ja, säger jag, det är ju jättekul med en bok av X men kom till väsentligheterna – vilket förlag är det som ger ut X?!

 

Bokhandelsjobbet hade jag kvar medan jag studerade, och som nyutexaminerad journalist satsade jag på att arbeta som frilans – mycket artiklar om böcker och förlag och bokhandel, bland annat för SvB. För drygt tre år sedan bytte jag frilansandet i Göteborg mot redaktionen i Stockholm, och kom närmare det lilla bokbranschuniversumets centrum.

 

Och nu, tolv år efter att jag sögs in i branschknarkandet, ska jag lämna detta universum.

Varför?

Därför att det är tolv år senare.

Jag är fortfarande sjukligt intresserad av precis allt som rör bokbranschen, men jag tänker så här: ibland kan det vara bra att göra något helt annat ett tag. Även om det tyvärr innebär att jag måste lämna en bransch jag brinner för, en tidning jag gillar skarpt och en drös med kära kollegor.

 

Så det ska jag göra: något helt annat. Tolv års missbruk kräver lite detox. Först ska jag låta bli att skriva helt ett litet tag. Sedan ska jag skriva andra saker, om andra ämnen, och på andra språk. Jag ska bo utomlands. (Det kan väl hända att jag besöker boklådor och förlag i de länder jag slår mig ner i ett tag, läser kanske lite, lite Livres Hebdo eller Bookseller + Publisher. Det är väl inte så farligt? Bara på helgerna?)

 

Vi får se hur långt det där taget blir, och jag är rätt säker på att jag och svensk bokbransch kommer att mötas igen.

 

 

PS. Helt slipper ni mig inte. Jag kommer att dyka upp någon gång ibland, som inhoppare, som frilansskribent för tidningen. Här klipps inga navelsträngar.
Man är väl beroende.