Tillbaka

Huggsexa om Bra Böckers författare?

2012-01-12
Är det början till slutet för Bra Böcker som allmänutgivande skönlitterärt förlag vi ser när det nu blir dotterbolag till NE?Jag tror det.Pressmeddelandet som NE, Nationalencyklopedin, skic...

Är det början till slutet för Bra Böcker som allmänutgivande skönlitterärt förlag vi ser när det nu blir dotterbolag till NE?
Jag tror det.
Pressmeddelandet som NE, Nationalencyklopedin, skickade ut fokuserar på att Bra Böcker ska bli en kanal för utgivning av material ur NE:s stora databas, och berättar om en förlagsprofil som får svårt att husera den skönlitterära utgivning Bra Böcker har idag. Åtminstone får man svårt att göra den synlig.
Lägg till att nuvarande vd, Erik Johansson, lämnar och ersätts av NE:s affärsområdeschef.
Och ingen nämnvärd kraft kommer att läggas på nyrekrytering av skönlitterära författare.
Marknaden behöver inte så många fler signaler för att reagera.
Agenterna till alla författare som har en försäljning av intresse kommer att kontaktas. Jag misstänker att det inte gick många timmar efter pressmeddelandet innan de första kontakterna togs mellan agenter och hugade spekulanter.
Så räkna med hård uppvaktning av till exempel dansken Jussi Adler-Olsen som växt ut till en storsäljande deckarförfattare med hög internationell status.
Jag misstänker att någon eller några författare snabbt kan hamna hos Bonnierförlagen och Norstedts.
Räkna också med att författarnas agenter kommer att shoppa runt. De ser samma sak som konkurrerande förlag och de vill inte att deras författare ska sitta med Svarte Petter.
Bra Böcker/NE kan inte styra den här utvecklingen. Bara försvara sig så gott man kan. I bästa fall, sett med Bra Böcker-ögon, sker det här över en period av några år där de nuvarande författarskapen klingar ut eller säljs vidare.
Men så kommer det troligen inte att bli. De mest lysande stjärnorna i Bra Böckers starkt kommersiellt präglade utgivning av till största delen översatta författarskap kommer snabbt att flytta till andra förlag och lystern hos de kvarvarande blir svår att marknadsföra.
Det kan också betyda att en lång rad högkvalitativa, men inte så starkt säljande, författare på sikt försvinner från Sverige.
Må Gud se till att det i alla fall inte blir Simon Kernick.

Läs nyheten Bra Böcker byter inriktning