Tillbaka

Inte en serie till

2010-04-30
Jag hinner inte med alla dessa barnboksserier. Inte en bok till som är den första i en serie om åtta, 17, 42 delar. Jag räknade ut att jag läser inte mindre än sex olika bokserier med mitt äld...

Jag hinner inte med alla dessa barnboksserier. Inte en bok till som är den första i en serie om åtta, 17, 42 delar. Jag räknade ut att jag läser inte mindre än sex olika bokserier med mitt äldsta barn. Själv läser han helst serietidningar så de flesta böcker läses av oss föräldrar vid sängkanten. Man har ju inte en chans att hinna läsa ut alla delar innan han blir för stor. Vi håller på med fjärde delen av Harry Potter och har precis läst ut första delen av Measle Stubbs. Lejonpojken har vi bara sista delen kvar på och när det gäller Almandrarnas återkomst har jag tappat bort mig. Tam Drakriddare-böckerna trodde jag att jag hade koll på men när jag gav honom vad jag trodde var tredje delen visade det sig att det kommit två till emellan som jag missat. Beast Quest skyndade jag mig att köpa alla tolv på en gång, men där har vi tappat fart. Jag tror de sista sju kommer förbli olästa, han är redan för stor.

 

Men det är ju inte bara barnböcker som kommer i serier. Nej visst, men en vuxenserie har du kanske 50-60 år på dig att tugga i dig. Men när det gäller böcker för åldern 6-9 år? Nattningarna räcker inte till. Högt räknat blir det 30 min per kväll och då måste jag räkna bort minst någon kväll i veckan när han hinner somna medan småsyskonen får sina böcker och så en översovning hos en kompis då och då. Säg två och en halv timmes läsning i veckan, gånger 52, och lite mer på semestern, se där, kanske 150 timmar om året. Hur många sidors högläsning blir det? Inte tillräckligt kan jag lova.

 

Jag får hoppas att han snart avancerar från serietidningarna förlovade land så att han kan beta av några bokseriedelar på egen hand. Konstigt nog verkar han själv inte alls stressad över det här. Han verkar till och med tycka att det är OK att läsa första delen i en serie och inga fler. Jag kanske borde lugna ner mig. De där sista sju delarna Beast Quest kan jag ju läsa för mig själv.