Tillbaka

Kassa påsar ute?

2009-09-29
En reflektion som jag gjorde på mässan innan jag däckade i svininfluensan lördag kväll var att det var färre flashiga kassar i år. Vad jag såg var det bara Damernas Värld och Piratförla...

En reflektion som jag gjorde på mässan innan jag däckade i svininfluensan lördag kväll var att det var färre flashiga kassar i år. Vad jag såg var det bara Damernas Värld och Piratförlaget som satsat pengar på kassar av stadig väskmodell, med tygaxelband och blixtlås. Tyder detta på besparingar, miljömedvetenhet, eller var kassarna bara en trend som nu är ute?

Det började för några år sedan med Piratförlagets chockgröna kasse i plastad kartong och axelband i svart rep. Jag tyckte den var så cool att jag ställde den som en trofé på min bokhylla på jobbet. Jag har den fortfarande kvar, fast nu har den förpassats till golvet där den väntar med ett par trasiga kängor i, på väg till skomakaren. Förra året var det, som jag minns det, värre än någonsin: de stora förlagen tävlade i att ha lyxigast väskkasse – vävda band, lock, blixtlås och kardborreband. Jag kan erkänna att jag gick och shoppade lite extra just för att få några väskor, men väl hemma kändes det inte så kul längre. När jag tänkte efter ville jag egentligen inte gå runt och göra reklam hela tiden. Så de flesta åkte till Myrorna.

För första gången på länge hade vi på Svensk Bokhandel i år kassar att dela ut, vilket var rätt uppskattat av många av dem som passade på att hämta Höstens Böcker i vår monter. Vi var lite sent ute med beställningen så den akuta lösningen var att tejpa lappar med vår logga på kassarna. Jag kan stolt säga att jag har tejpat varenda en av SvB:s kassar och att var och en är unik. Längden på tejpen, placeringen på lappen, tejpens vinkel. Så fick ni med er en hem, ställ den på bokhyllan och spara den, vem vet om den blir värd något en dag. Kanske startade vi en trend, nästa år kommer nog alla trendmedvetna småförlag att ha handtejpade papperspåsar!