Konsten att vara selektiv del 2
Det är inte bara som läsare vi måste lära oss att vara selektiva. Det måste vi även som bokhandlare. Lars Rabes inlägg om bland annat returrätten för några veckor sedan sätter fingret på ett väldigt intressant problem, nämligen att bokhandeln idag har glömt bort hur man gör när man väljer. Den vill ha allt. Men, som de flesta någonstans är medvetna om, är ”lite av det mesta” sällan ett vinnande koncept. Vilka boklådor är det som går bra i Sverige? Och i England? Svaret: De som har lärt sig konsten att vara selektiva.
Titta på English Bookshop och Science Fiction-bokhandeln i Sverige. Titta på Daunt Books (for Travellers) och boklådor som Books for Cooks och The Golden Treasury Children’s Bookshop i London. Att vara nischad och erbjuda spetskompetens har igen och åter igen visat sig vara vägen till lönsamhet. Några skulle kanske säga att det är bokhandelns framtid. Jag tror det är väldigt viktigt för en bokhandel att veta vad den är, men jag tror även att en bokhandel kan veta det utan att vara dedikerad till endast en sorts böcker. Vad det handlar om är att veta vilka man säljer böcker till och hur man gör det, det vill säga att känna sin kundkrets och sitt sortiment.
Jag upplever att det existerar ett oerhört fokus både i Sverige och England på att sälja det som kunden ”vill ha”, när det kunden i själva verket vill ha är personalens rekommendationer och kompetens. Jag menar inte att vi inte ska sälja den senaste Dan Brown eller JK Rowling – det gör vi naturligtvis även där jag jobbar. Men det går inte att driva en bokhandel genom att endast sälja blockbusters. Det är ett område där allting handlar om priskonkurrens och det är ett krig bokhandeln inte kan vinna. I dag finns det absolut ingen anledning att gå till bokhandeln för att plocka upp Dan Browns Inferno, om man inte också ska plocka upp något mer. Ändå är det ofta nästa bästsäljare vi fokuserar på att handsälja, istället för detta ”något mer”.
Jag behöver knappast understryka att jag inte pratar om en fin penna. Jag tror att bokhandeln i högre grad måste börja engagera sig i sitt sortiment och fråga sig: Vilka säljer vi böcker till? Vad för typ av böcker och titlar vill vi sälja? Och hur ska vi sälja dem?
En av bokhandelns största fördelar jämfört med internetbokhandeln är ju också att vi är en mötesplats där inspiration och upplevelser kan utbytas. Många kunder kommer in till oss för att prata om böcker de läst, rekommendera, och få nya rekommendationer tillbaka. Dessa möten är av ofantligt stort värde både för oss och kunden. De lär känna oss och vår kompetens och det ger dem en anledning att komma tillbaka. Vi lär känna dem och får en bättre uppfattning om hur vår kundkrets ser ut, så att vi kan anpassa sortiment och service därefter.
För att återgå till iden om att erbjuda det som kunden vill ha så kommer ju efterfrågan någonstans ifrån. Varför inte från oss som jobbar i bokhandeln? Låt oss skapa våra egna bästsäljare istället för att försöka följa strömmen.
Vad tyckte du om artikeln?