Tillbaka

Länge leve nyfikenhet

2009-10-01
Efter vårt digitalseminarium på bokmässan förra helgen (se webb-tv med hela förläsningen) fick vi väldigt många entusiastiska reaktioner.Men de som hittills glatt mig mest var två små mejl som...

NyfikenEfter vårt digitalseminarium på bokmässan förra helgen (se webb-tv med hela förläsningen) fick vi väldigt många entusiastiska reaktioner.
Men de som hittills glatt mig mest var två små mejl som jag läste i morse (torsdag). Ett av dem kom från Helena von Hofsten, förlaget Tusculums förläggare. I mejlet låg en länk till hennes blogg.
Läs. Hon säger det bäst själv.
Lite senare kom ett mejl från Magnus Norling och Billingska bokhandeln i Höör. Där har man direkt satt igång att sälja e-läsare. Kolla in Magnus funderingar på boklogg.se.
Två reaktioner från två nyfikna människor. Extra roligt med tanke på hur dött det kändes i våras.
Hela frågan om e-böcker, plattformar, tillgänglighet, försäljning, oron för nuvarande affärsmodeller och allt annat som kommer med är och kommer att vara oerhört komplicerad under lång tid framöver. Många kommer att övervärdera utvecklingen, andra missar tåget. Väldigt många kommer att inta en svartvit hållning – ”pappersboken är död” respektive ”digitala böcker kommer aldrig att få någon större marknadsandel”.
Hur vi än gör, och passivitet är i sammanhanget en aktiv handling, så kommer vi att göra misstag, och förtvivla. Inte minst för att många kommer att ifrågasätta sin affärsmodell, sättet man tjänar pengar på. I synnerhet gäller detta bokhandeln.
Därför känns det angeläget att skapa ett debattforum, så som Magnus Norling har börjat göra, där vi kan diskutera de här frågorna, där frågan om morgondagens bokhandel kan föras. Magnus och vi på redaktionen slår våra påsar ihop men vill ha fler av er med.
Vi på SvB är villiga, nej intresserade av, att dra igång en sådan på vår sajt.  
Kom gärna med idéer om hur den ska kunna drivas. Ett öppet eller slutet forum? En egen sida för bokhandlare och alla som vill värna den fysiska bokhandeln?

 

Tack till Flickr för det nyfikna fåret.