Låt oss tala om E-boken
Jag har skrivit om Amazon, och varför bokhandeln har så mycket mer att erbjuda kunden när det kommer till fysiska böcker. Men hur ser det ut med e-böcker? E-läsandet vinner ständigt ny mark här i Storbritannien, och trots en viss nedgång kring slutet av 2012 – en detalj som många tenderar att läsa in alldeles för mycket i – är e-boken något den fysiska bokhandeln måste acceptera och börja ta med i sina beräkningar. The Publishers Associations Statistic Yearbook 2012 visar en enorm ökning när det kommer till antalet sålda e-böcker i Storbritannien. Trots detta erbjuder i nuläget inte ens Waterstones, som ingått ett avtal med Amazon och Kindle, möjligheten att köpa e-böcker i butik.
Jag har också skrivit om hur mycket jag uppskattar att jobba i en gammaldags bokhandel, men det har sina nackdelar. När det till exempel kommer till att diskutera framtiden är det som att slå huvudet i en vägg. Någon frågade mig vad vi har för strategi när det kommer till e-böcker och den digitala marknaden. Strategi? Jag ville bara skratta högt. Vår enda strategi är att inte tala om det, och helst inte tänka på det heller. Precis som the A-word är the E-word något som inte bör nämnas.
En mindre frustrerad del av mig kan dock förstå varifrån denna attityd kommer. Även de på min arbetsplats som är radikala nog att inte avsky e-boken av ren princip har svårt att se hur en e-bokstrategi vore möjlig när Amazon så tydligt dominerar marknaden. Man pratar om en ”lock-in-market” som totalt stänger ute andra aktörer. Du köper en Kindle från Amazon, utnämnd till den absolut bästa och mest prisvärda e-läsaren, som i sin tur bara tar Kindleformat, vilka du bara kan köpa ifrån Amazon. Det är knappast konkurrens på lika villkor. Om man över huvud taget kan prata om konkurrens. Ett mycket intressant och omdiskuterat undantag utgörs av det ovan nämnda samarbetet mellan Amazon och Waterstons, Englands största nationella bokkedja. Waterstones säljer Kindles till sina kunder och idén är att de i förlängningen kommer att erbjuda möjligheten att ladda ner e-böcker i Kindleformat via Waterstones hemsida och i butik.
Så om man inte vill slå sig i slag med Amazon och bidra till deras världsdominans? Det är inte lätt, men det går. Barnes & Noble i USA och deras populära Nook-platta är ett exempel. Som liten och oberoende går det såklart inte att utveckla en egen e-läsare, men de allra flesta plattor, till skillnad ifrån Kindle, tar de vanligaste formatet Epub. Att som fysisk bokhandel kunna erbjuda både böcker och e-böcker skulle öppna helt nya möjligheter. Jag har en enorm tilltro till den fysiska bokhandelns förmåga att blomstra och frodas, men om någon frågar om jag tror att vi kan göra det utan att så småningom börja tjäna pengar på e-böcker så är svaret nej.
Jag undrar hur det ser ut i Sverige? Hur tänker de större svenska kedjorna kring den digitala framtiden?
Läs mer:
Waterstones erbjuder Kindleplattor i butiken
Waterstones svarar på allt du vill veta om e-böcker
Vad tyckte du om artikeln?