Tillbaka

Livet är för kort för dåliga böcker

2013-11-07
Har ni någonsin räknat hur många böcker ni har kvar att läsa innan ni dör? Det låter kanske makabert, och man bör väl inte grubbla för mycket på döden eller när den kan tänkas infalla. Men det slår...

Har ni någonsin räknat hur många böcker ni har kvar att läsa innan ni dör? Det låter kanske makabert, och man bör väl inte grubbla för mycket på döden eller när den kan tänkas infalla. Men det slår mig ibland hur kort livet är och hur få böcker man egentligen hinner läsa under en livstid. Ni känner säkert igen en av de vanligaste kommentarerna jag hör vid kassadisken, när kunderna har svårt att välja – ”so many books, so little time…”.

Jag hade en konversation om böcker med några vänner här om dagen. De jobbar inte med böcker. ”Jag har verkligen kämpat med den här senaste romanen” sa en av vännerna, ”men nu har jag nästan läst ut den. Äntligen!” Förvirrat frågade jag om det verkligen var så att hon alltid läser ut en bok trots att hon verkligen inte gillar den? Jo, sa min vän, absolut. Annars känner man sig så otillfredsställd och tänk om det händer något på slutet som man bara inte vill missa! De andra höll med. Ensam satt jag och gapade.

Sedan började jag tänka på hur det var för mig innan jag jobbade i bokhandel och kanske också under de första åren när jag mest jobbade deltid. Nog var det så att även jag kände mig tvungen att läsa färdigt. Annars var man liksom orättvis mot boken och gjorde både sig själv och författaren en otjänst. Det är så man lär sig i skolan – de bästa böckerna tar tid och så vidare – och för mig kom det med en slags inbäddad stolthet. Jag ger aldrig upp, även om jag hellre städar hela lägenheten än att plocka upp boken i fråga ska jag minsann ta mig igenom till slut!

Jag minns inte exakt när den här attityden förändrades. När läsandet inte längre var enbart en hobby utan också del av mitt yrke, antagligen. När man läser tre eller fyra böcker i månaden lär man sig ganska snabbt vad som är värt det och inte – för en själv. Tänk om jag hade fortsatt att läsa varenda bok jag plockat som visat sig vara rent skräp, eller som tråkade ut mig, eller bara inte alls var vad jag var på humör för just då? Att läsa hade på det stora hela varit betydligt mer smärtsamt än lustfyllt.

Hur länge ger man en bok? Jag brukar säga 70 sidor på ett ungefär, och då tycker jag att jag är ganska generös. Jag har flera kollegor som inte skulle sträcka sig över 30. När jag berättade detta för mina vänner möttes jag av starka reaktioner – för hur kan man veta vad som kommer att hända. Hur kan man veta om det är värt det innan man kommit till slutet? Det kan man inte, såklart, men anledningen till att jag slutar läsa är ju för att jag inte bryr mig. Och om en bok på 300 sidor är smärtsamt tråkig fram till sida 250, har det inte gjort de första fem sjättedelarna värt det. Det är fortfarande 250 sidor av trams och olust som jag aldrig får tillbaka.

Nej, livet är för kort för att läsa dåliga böcker. Jag är 27 år och planerar att leva tills jag är åtminstone 100. Om jag räknar på att fortsätta läsa i den här takten, vilket kanske är osannolikt dessutom, så har jag omkring 2628 böcker kvar. Det låter inte så lite. Men om man tänker på att vi har cirka 10 000 titlar i butiken där jag jobbar hamnar saker och ting i perspektiv. Jag vill inte låta negativ, men det kräver att man tar läsning på allvar. Varje bok räknas! Så länge jag kan se till att ge varenda en av dessa 2628 böcker betydelse, ja då är jag mer än nöjd.