Tillbaka

Man kan inte slåss utan fysisk styrka

2010-05-05
När e-bokens hotande skugga väller in över bokbranschen, och såväl författare som förläggare som bokhandlare darrar inför faror som prisdumpning, illegal fildelning, sjunkande bokförsäljning – ja...

När e-bokens hotande skugga väller in över bokbranschen, och såväl författare som förläggare som bokhandlare darrar inför faror som prisdumpning, illegal fildelning, sjunkande bokförsäljning – ja, då är det för mig helt obegripligt med den värdedumpning av boken som just nu pågår.

Den är redan i full gång. Ska böcker kosta 29 kronor, nerknölade i stålkorgar på varuhusen? Ska det verkligen gå till så?
Varianter på de frågorna har flera förläggare ställt till mig, och sig själva, under våren (i samband med intervjuerna om förlagens egen direktförsäljning*; för många av dem ett sista halmstrå för att nå ut med sina titlar). Och det kanske böckerna ska. Det är väl utmärkt om böcker är tillgängliga överallt. Även i stålkorgar.

Men måste tillgänglighet automatiskt innebära att dumpa värdet?

 

För mig är det svårt att förstå varför man på många förlag vill pressa ner böckerna till 29 kronor. Att strunta i miljövänligt papper (för en snittroman det skulle ju bli kunna bli flera kronor dyrare per volym!). Att välja att trycka på tunnare papper med högre opacitet (också ett flera kronor billigare alternativ). Att trycka böckerna i tveksamma ”demokratier” (jamen det är ju så mycket BILLIGARE!). Att skära ner på korrläsningen på förlagen, så texterna blir allt hackigare och pepprade med irriterande störningsmoment. Att lämna den gammaldags trådbindningen bakom sig och i stället omfamna limmets kletiga kropp (vad gör det om boken faller sönder fullständigt efter sex månader – eller redan i stålkorgen. Vem vet, den kanske aldrig ens blir läst. Men så kostade den ju faktiskt bara 29 kronor!)

 

Jag tror såhär. Om det i framtiden kommer att finnas digitala versioner av alla boktitlar på marknaden – att köpa för 49 eller 99 spänn, eller för den delen att ta den brottsliga genvägen och ladda ner illegalt – så kommer det heller inte finnas någon anledning att köpa den fysiska boken. Inte ens om den kostar 29 spänn.
Det vill säga: inte om inte den fysiska boken står för ett fysiskt, bestående värde.
En kvalitet. En beständighet. Vackra ryggar i bokhyllan; ryggar som säger något om vem jag är och har varit. Som kommer att stå kvar där oavsett om min dator kraschar. Som luktar bok, som har tjockt papper, som är skön att bläddra i utan att ryggens limbindning knäcks. Böcker som jag kan låna ut till vänner om tio år.

 

Dessutom: den fysiska boken skulle kunna stå för ett annat värde, där köparen vet att bokens tillverkning förorenat så lite som möjligt. Att den är tryckt utan att vara i närheten av att kränka mänskliga rättigheter. Att författaren fått betalt efter rimliga avtal, och fått sin text behandlad med respekt hela vägen. Att veta att den väger tungt i handen (jag provvägde två nya böcker på strax under 400 sidor häromdagen: Bonniertiteln vägde 451 gram, Ordfront-titeln 706. Säg den bokälskare som inte tycker att det gör skillnad.)
Det skulle jag gärna betala lite extra för.

En snabb och ovetenskaplig undersökning bland vänner, bekanta och kollegor visar att jag inte är ensam om det.
Det kommer alltid att finnas böcker som är mer förbrukningsvaror än värdesaker. Där kan ett lågbudgetalternativ vara en idé. Men jag tycker att bokläsaren – och kunden – ska ha möjlighet att välja.

 

Varför inte ge ut en hållbar, vacker och kravmärkt originalutgåva, samtidigt som en 29-kronors-variant med blaskigt papper som väger lätt i handen? Eller en pocket. Eller för den delen: låta e-boken stå för lågbudgetalternativet.

 

Sen väljer kunden själv var, när och hur man köper sin bok. Och hur mycket man tycker det är värt att ha den i hyllan (och om den ska hålla för att stå i hyllan.)
Ibland är man sugen på en rask historia, snabbläst, snabbsmält – och sen kan filen ligga och trycka i ett hörn på datorns skrivbord eller pocketen samla damm i ett hörn i vardagsrummet.
Ibland är man sugen på en bok som får ta lite mer tid, plats och pengar i anspråk.
Ibland är det tomt i plånboken.
Andra dagar känner man sig rik.


Båda alternativen ska finnas. Stålkorgarna på Ica ska vara välfyllda även i framtiden. Men det ska bokhyllorna också vara.

 

 

*Läs mer om direktförsäljningen i SvB nr 8.