Tillbaka

Nu väntar vi bara på förlagen

2011-10-12
Det som för ett par år sedan var gissningar har nu nästan blivit sanning. På Tools of Change for Publishing, en av konferenserna som föregår bokmässan i Frankfurt, var talare efter talare över...

Det som för ett par år sedan var gissningar har nu nästan blivit sanning. På Tools of Change for Publishing, en av konferenserna som föregår bokmässan i Frankfurt, var talare efter talare övertygad om att lyckad marknadsföring sker på de stora mötesplatserna på nätet.

Och att det är i molnet de ligger. Tekniken är redan där, kunderna är där, det är bara förlagen vi väntar på.

 

Bob Stein, på Institute for the Future of Books i New York, var dock något mer framåtsyftande och började med att säga att de som hade omedelbara behov som behövde lösas kanske inte skulle sitta kvar i salen, för han tänkte prata om det som ligger en smula längre fram i framtiden.

Han är en korthårig kille i kortärmad skjorta, med lång och brokig bakgrund som visade en instruktionsvideo från 1979 om hur man reparerar cyklar genom att läsa instruktioner på sin dator.

Han var också med och skapade de första e-böckerna, 1992. Man kunde anteckna i marginalen redan då. Men inte många förstod vad han sysslade med på den tiden.

Projektet nu känns mer nära:

En social bokhandel. En plattform för att publicera, dela, läsa, diskutera. Och allt i webbläsaren. Det är det enda som gäller för Bob Stein.

– Jag ska återuppfinna bokhandeln, säger han.

I den sociala bokhandeln kan alla diskutera vad de läser med sina vänner och alla andra. De kan stryka under, de kan lägga till och klippa ut.

För förlag och författare öppnar sig stora möjligheter – de kan finnas på plats inne i texten, komma med tips, nyheter, svara på frågor. Eller lansera barnböcker med inbyggd handledning för frågor och problem som dyker upp.

– Boken blir en mötesplats – och en marknadsplats, säger Bob Stein. Och allt i realtid.

 

Temat om mötesplats fortsatte med Mitch Joel. Han har skrivit boken Six pixels of separation, som lite gammaldags delades ut i pappersform utanför möteslokalen.

Mitch Joel började med en resa i historien, berättade om Hernan Cortes som inte upptäckte Sydamerika, men väl erövrade kontinenten. När hans manskap hade tröttnat och bara ville åka hem, brände Cortes alla skeppen. Framåt var det enda som gällde, hur jävligt det än var.

– Så ska ni också göra: ctrl alt del, sa Mitch Joel.

Och påpekade senare att han inte är en futurist, utan en nutidare. Framtiden är redan här.

Tyvärr sitter för många fast i gammalt tänkande:

Annonser på nätet, banners, används fortfarande och till dryga kostnader, trots att de snart är helt ointressanta för folk. Andelen människor som klickar på en banner har halverats sedan 2007, sa han.

Amazon har förstått att marknadsföring är något annat nu förtiden. Är du medlem i Amazons premium club, det kostar 79 dollar per år, får du över dagen - ibland före lunch - leveranser till dörren om du bor i de största städerna. För en extra kostnad, förstås, om 3,99 dollar. Men då kan du också skicka tillbaka allt du köpt utan att ange något skäl över huvud taget.

Tillgänglighet är helt avgörande. Han visade ny statistik: mer än 74 procent av amerikanerna med en mobiltelefon har köpt något via sin mobil under det senaste året.

En ännu intressantare graf visade att Kindeln kommer vara helt gratis i juli nästa år, om priskurvan som hittills gällt dras ut den sista lilla biten.

Och det är helt logiskt, pengarna ligger i böckerna, läsaren är bara en nödvändighet för att sälja dem.

Vi blir alltmer mobila: det säljs fler smartphones än datorer redan nu. Och hela tiden kommunicerar vi.

Och det handlar om riktig kommunikation mellan riktiga människor, fast i den digitala världen, sa Mitch Joel för att knyta ihop säcken. Och det är på våra mötesplatser som marknadsföringen ska tränga in.

Kraften är enorm, sa han, och tog ett exempel från Youtube:

"What's in my purse?!" heter en enkel film som visar modebloggaren Elle Fowler som köpt sig en ny väska. Hon visar väskan, berättar om den, hur den går att använda, vad som är så bra med den och så vidare. Tio minuter lång, verkligen inget märkvärdigt, men: 1 095 117 hade kollat på filmen när Mitch Joel visade oss delar av den. Ett par timmar senare hade siffran stigit med 17 304 personer.

Mitch Joel avslutade med upptäckten att sociala medier och social interaktion inte handlar om att folk konverserar med varandra, det räcker inte.

– It has to be shareable and findable, man måste kunna dela med sig och det måste gå att hitta – utan de faktorerna blir det inget socialt utbyte. Konversation är inte grejen.

 

David Gosen från Nielsen rev av en kolossal massa statistik om hur vi är alltmer är uppkopplade.

350 miljoner personer använder facebook på sina mobiltelefoner. 84 procent av alla ägare till surfplattor och e-läsare är extremt nöjda med dem. 96 till 98 procent använder dem hemma; och hälften mest i sängen.

Och 69 procent av surfplatteägarna ser på tv samtidigt som de surfar minst en gång i veckan. 59 procent kollar då mejl, 42 procent facebook eller nåt liknande, och mer än 45 procent kollar på nåt som inte har ett dugg med tv-programmet att göra.

Lite mer förbryllande: bara 70 procent av ägarna till en surfplatta eller e-läsare har betalat för innehåll någon gång.

Folk gör alltså inte riktigt vad man tänkt sig när de har möjlighet att koppla upp sig. Därför landade David Gosen i begreppet CLV, Costumer Lifetime Value, alltså att få kunden att uppleva ett livslångt mervärde.

Inga one stop-purchases fungerar i längden, sa David Gosen. Du måste finnas där konsumenterna är och prata med dem där. Och sedan hålla kvar i dem.

 

Mikolaj Malaczynski och Mateusz Frukasz från polska Legimi ägnar sig åt molntjänster.

Skälet är att allt – bilar, tvättmaskiner etcetera – inom kort kommer att vara uppkopplat. Och då måste det bli i molnet.

Där kan du till exempel ha en enda bokhylla för alla dina e-böcker från alla tänkbara e-boksleverantörer, allt åtkomligt på dina olika mobila enheter.

För förläggare öppnas stora möjligheter. Spara alla data från dina kunder, uppmanade Mikolaj Malaczynski och Mateusz Frukasz.

Vad läste de? När? Var? Hur länge? Vilket väder var det den dagen?

Informationen använder man till att skicka meddelanden, tips och reklam. Man kan ge bort en bok till några, sänka priset för andra. Tipsa om en ny app och så vidare. På det viset kan förläggaren – eller författaren – ta makten över boken. Och över kunden.

Slutligen: Ni som inte kollat in appen The Waste Land från Faber och Touch Press, borde göra det. Den tävlar med The Solar System, också från Touch Press, om att vara förlagsvärldens mest framgångsrika och lönsamma app och betalade sina utvecklingskostnader på sex veckor.

Priset är 95 kronor, men det är det värt för de rysningar man får när Fiona Shaw läser TS Elliot.