Tillbaka

Prisernas tid

2013-10-22
Två glada besked på så kort tid! Två kvinnor, en ung och en gammal. En som precis har påbörjat sitt författarskap och en som har skrivit större delen av sitt liv. En som har producerat en av årets...

Två glada besked på så kort tid! Två kvinnor, en ung och en gammal. En som precis har påbörjat sitt författarskap och en som har skrivit större delen av sitt liv. En som har producerat en av årets längsta romaner och en som skriver noveller. Båda oerhört välförtjänta av uppmärksamheten. Det har varit två veckor av glada utrop i den engelska bokhandeln.

Jag pratar naturligtvis om Nobelpriset och Man Booker Prize – Alice Munro och Eleanor Catton. Jag vill bara ropa hurra! Inte enbart för att de båda är fantastiska författare (som jag faktiskt har läst!), men för att våra kunder har rusat till bokhandeln för båda pristagarna – något som långt ifrån ofta är fallet.

Precis som med alla litterära priser varierar försäljningssiffrorna beroende på vem som vinner. Ju mer välkänd och läst en författare är, ja, desto bättre brukar det vara för oss i bokhandeln. Nobelpriset, märkte jag med förvåning under mitt första år i London, har över lag väldigt liten påverkan på våra kunders köpvanor. Ett ofta litterärt, smalt val, och svenskt dessutom, då är det kanske inte så konstigt, men jag funderar ändå på om vi inte, ur ett engelskt perspektiv, har haft ”otur” de senaste två åren. Tranströmer var naturligtvis en succé i Sverige, men där jag jobbar sålde vi inte många kopior. Något som jag tror delvis berodde på att hans New Collected Poems var, till utseendet, en väldigt oattraktiv bok (tyvärr är vi ju så ytliga). Och jag vet inte hur det gick for Mo Yan i Sverige, men om Tranströmer sålde mindre än jag hade förväntat mig så stod Mr Yans titlar hos oss närmast helt stilla.  

Därför är det så härligt att se hur folk har rusat till bokhandeln efter Peter Englunds tillkännagivande härom veckan. Alice Munro! Var är hon!? Till skillnad från Atlas i Sverige var Vintage nämligen inte lika förberedda. Inom 24 timmar var alla av Munros titlar slut på förlaget, även om snabba tilltryck nu är i rullning.

Denna anstormning är som sagt inte märklig. Alice Munro är redan en otroligt älskad och läst författare med ett brett tilltal. Baserat på detta sätt att resonera är det förvånansvärt - och fantastiskt - hur intresserade kunderna har varit av Eleanor Cattons The Luminaries. Allting tycks tala emot det. Boken är 800 sidor lång, till att börja med, och med storslaget litterära ambitioner i både form och innehåll. Trots detta har våra försäljningssiffror skjutit i höjden. Man Booker Prize har alltid en stor inverkan på den engelska försäljningen, men precis som med Augustpriset i Sverige varierar det beroende på boken och författarskapet. Kanske är det faktumet att Eleanor Catton sticker ut som vinnare som fått kunderna, för att inte tala om medierna, fängslade? Den första nya zeeländaren att vinna på nästan 20 år, den yngsta pristagaren någonsin och den längsta boken i prisets historia. Det är i vilket fall festligt att se hur kunderna gladeligen plockar upp denna tegelsten – särskilt i en tid när allting ska gå fort och vår koncentrationsförmåga tycks bli allt sämre och sämre.