Tillbaka

Tacksamma konkurrenter

2009-10-15
När Adlibris för några veckor sedan berättade att de ska skapa ett så kallat konsignationslager för källarförlag – i första hand för att komma till rätta med sena eller uteblivna leveranser till...

När Adlibris för några veckor sedan berättade att de ska skapa ett så kallat konsignationslager för källarförlag – i första hand för att komma till rätta med sena eller uteblivna leveranser till kunder – så fick de direkt ett övertag mot alla konkurrenter. Dessa hade inte resurser eller kunskap nog att skapa något liknande.
Så konkurrenterna vände sig till Förlagssystem (FS) som ett par veckor senare lanserar samma tjänst. Källarförlagen kan sända sina böcker till FS som lagerhåller dem och debiterar förlaget först när de säljer boken.  Det ger de andra nätboklådorna och andra återförsäljare en chans att mäta sig med Adlibris på denna marknad och det ger de mindre förlagen en möjlighet att välja, det vill säga att säga nej till Adlibris höga rabatter.
Det kommer också att leda till fler utspel. Kanske till en sänkning av rabattnivån.
En guldsits för Adlibris konkurrenter om ni frågar mig. Smart av Förlagssystem som knyter kunderna närmare till sig. Kanske inte riktigt alla kunder. Adlibris är också kund hos Förlagssystem, troligen en av de större dessutom.
Men, som sagt, sista ordet i den här historien är knappast sagt ännu. Inte minst för att FS agerat väldigt kaxigt och faktiskt försöker sno åt sig/ta över några av Adlibris centrala värderingar och slogans.
När FS säger att det är deras nya ledstjärna är att ha allt i lager vet de att Adlibris satt sig i en situation där de knappast kan motbevisa det eftersom de själva hotat förlag med avstängning. Och de skjuter också in sig på den höga rabattnivån och tar därmwed över rollen som ”good guy”.
En del av den här kampen kommer att vara en kamp om våra föreställningar. jag väntar med spänning på nästa drag.