Tillbaka

Tryckeriet flåsar mig i nacken

2010-05-25
Jag har precis gått igenom hela annonsblocket till Höstens Böcker. Tunga filer som min dator mödosamt matar upp en efter en. Det är inte korrekturläsning i ordets egentliga bemärkelse men jag...

Jag har precis gått igenom hela annonsblocket till Höstens Böcker. Tunga filer som min dator mödosamt matar upp en efter en. Det är inte korrekturläsning i ordets egentliga bemärkelse men jag gör en koll för att se eventuella stora fel. Det kan vara pagina som hamnat fult i text, bilder som fått svarta rutor runt sig eller loggor som saknas. Alla möjliga fel som egentligen inte borde kunna hända men som tyvärr ändå uppkommer ibland. Det händer också att jag hittar rena korrekturfel, gärna stora, fula felstavningar eller saknade ord i text med stor grad. Det är väl så att när man suttit med något länge är det de riktigt stora felen man inte ser. Då kan det behövas att någon ser det för första gången för att upptäcka det uppenbara. Och då är det bara att hoppas att förlaget kan producera en rättad sida snabbt.

 

För det är alltid bråttom i det här stadiet av produktionen av katalogerna. Tryckeriet flåsar mig i nacken. Läsa korr under stress är aldrig bra, särskilt inte sådant här som det är så förskräckligt lätt att tappa bort sig i, som jag verkligen skulle behöva läsa två gånger, men det finns det aldrig tid till. Jag glömmer nämligen hela tiden bort vad det är jag håller på med och förlorar mig i texter om böcker som fångar mitt intresse totalt. Plötsligt har jag suttit tio minuter och noggrant läst om ett förlags hela utgivning men inte kollat en enda pagina. Då är det bara att rycka upp sig ur bokdrömmarna och scrolla tillbaka upp. Men snart faller jag tillbaka i den intresserade lustläsningen.

 

Så jag missar säkert något. Jag hoppas bara att de som läser katalogen sedan läser den med intresse för böckerna, och inte letar efter fel. Då ser nog inte de heller det som jag missade.