Tillbaka

Vad gör du på tunnelbanan?

2013-11-12
Två svenska vänner, Clara och Jacob, har precis flyttat till London. Jag tog med dem på en pubrunda i Hackney där vi bor och vi pratade, som man gör, om skillnaderna mellan Sverige och England. Jag...

Två svenska vänner, Clara och Jacob, har precis flyttat till London. Jag tog med dem på en pubrunda i Hackney där vi bor och vi pratade, som man gör, om skillnaderna mellan Sverige och England. Jag har haft liknande diskussioner många gånger, men att höra nyinflyttades första reaktioner är alltid lika spännande. De flesta svenskar jag känner i London har nämligen varit här så länge att denna typ av konversationer inte längre intresserar dem. Få människor verkar som jag bli mer och mer besatta av Sverige ju längre de stannar borta.

Så började vi prata om böcker. ”Folk läser mer i England”, sa Clara. ”Titta dig bara omkring på tunnelbanan”. Jag hade faktiskt inte tänkte på det, men hon har rätt. Nästan alla läser på tunnelbanan i London – dagstidningar, Time Out Magazine, pocketböcker eller på läsplattor – många fler än som lyssnar på musik eller spelar spel på mobilen. ”Och i Sverige?”, frågar jag, ”Där sitter alla med sina telefoner”, blir svaret. ”Ingen läser ens Metro längre.”

Vad intressant, tänkte jag, det här måste jag blogga om! Kan det verkligen vara så att folk läser mer här än hemma? Ta dagstidningar till exempel. Svenskar kanske inte läser Metro på tunnelbanan lika religöst som de gjorde förr, men Sverige är fortfarande ett av de länder som har högst antal tidningsprenumeranter per invånare. Men det syns inte, för tidningen läser man hemma vid frukostbordet. I England är tidningsläsandet mer synligt – på tunnelbanan, för att folk har längre att åka till jobbet och mindre tid att äta frukost. Så också på puben. På lördags- och söndagseftermiddagar är vilken pub som helst full av tidningsläsare, med helgbilagorna utspridda över borden. Det här med att puben i England utgör ett offentligt vardagsrum är ingen myt.

Jacob hade dock en annan idé. ”Jo, fast det är ju bara för att det inte finns wifi på tunnelbanan i London” sa han. ”Medan resenärer i Stockholm kan kolla mejlen, Facebook, sms:a eller streama en video.”

Förklaringen är kanske så enkel. Om vi ges ett val mellan att läsa eller kommunicera via mobilen: Vad väljer vi? James Daunt, vd för Waterstones, sa nyligen till The Guardian att surfplattor och all social media är ett större hot mot bokhandeln än Amazon, då de distraherar oss ifrån att läsa. Kanske är det så att Londons tunnelbana och pubar utgör ett sorts frånkopplat läsparadis?

Huruvida svenskar faktiskt läser mindre – ja, det vet vi inte. Men läsandet i England är mer synligt. Det ser ut som att folk läser mer, vilket smittar av sig och inspirerar. Jag vet själv hur nyfiken jag blir när jag ser någon djupt försjunken i en pocket. Vad läser hen? Vad är så spännande?

Jag säger som språkvetaren Patrik Hadenius – ta chansen att läsa där det syns. Lägg undan mobiltelefonen, om så bara för en stund.