Tillbaka

Charlottesville i Göteborg?

2017-08-25
av Tove Leffler

Foto: Sara Mac Key

Tove Leffler om årets bokmässa.

Äntligen höst! Kanske en del känner. Själv tillhör jag den kategorin som tycker att augusti är den jobbigaste månaden, för man har alla de vidriga, mörka, kalla månaderna framför sig. Nu är det i alla fall snart september och som traditionsenlig kickstart kommer Bokmässan – även i år. Men sällan har väl Bokmässans vara eller icke-vara diskuterats så flitigt som det senaste året. I ett stort reportage sammanfattar vår reporter Moa Kärnstrand vad som har hänt det senaste året och även argumenten från de två sidor som har bildats. Nämligen de som tycker att man inte borde tillåta Nya Tider att ställa ut och de som tycker att man borde tillåta det. Det blir också en intressant diskussion om yttrandefrihet som visar på vilken svår fråga detta är. 

Hur ska vi förhålla oss till att högerextrema krafter blir allt starkare och tar allt mer plats i offentligheten? Markera, det är självklart. Men hur gör man det bäst och effektivast? Och utan att utsätta sig själv och sina nära för alltför stora risker?

Efter att 32-åriga Heather Heyer dödades under de våldsamma sammandrabbningarna mellan vit makt-anhängare och motdemonstranter i Charlottesville i USA i mitten av augusti, gick hennes pappa ut och uppmanade folk att »sluta hata«. En imponerande storsint sak att säga när ens dotter just blivit dödad. Men kanske också ett tecken på rädsla.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har ansökt om att få demonstrera utanför Svenska mässan i Göteborg samtidigt som Bokmässan pågår. 

På sin hemsida skriver NMR att de vill att marschen ska bli den största »nationella« demonstrationen i Göteborg sedan andra världskriget. I skrivande stund är det inte klart var NMR ska få hålla sin demonstration. Men polisen säger sig inte se någon anledning att avslå ansökan. Enligt dem är inte demonstrationen den största faran, utan när de högerextrema demonstranterna stöter ihop med motdemonstranter, skriver Sveriges Radios Kulturnytt. 

Samtidigt sa en polis i Charlottesville i en lokal tv-kanal att de högerextremister som kom till stan hetsade och sökte konfrontation. 

Säpo betraktar också NMR som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot rikets säkerhet. Enligt Expo har hälften av deras medlemmar begått brott. 

Jag tillhör dem som tycker att det är helt rimligt att besöka Bokmässan även i år. Men jag förstår också dem som visar sitt missnöje mot Bokmässans beslut med en bojkott – pengar är ett kraftfullt språk. Framför allt förstår jag emellertid dem som håller sig borta på grund av rädsla för sin egen säkerhet. 

Charlottesville ligger väldigt nära i vårt minne. Vi vill inte att detta upprepas i Göteborg.