Tillbaka

Efterlängtade siffror

2014-02-28
av Carina Jönsson
Det händer flera gånger i veckan. Det dimper ner ett mejl eller kommer ett telefonsamtal från någon som vill veta hur många exemplar en viss titel sålt i. Eller, i dessa tider, hur försäljningen under rean sett ut under de senaste åren. Den främsta reaktionen jag får när jag berättar att det inte finns någon sådan statistik är förvåning. »Men det är på gång«, brukar jag tillägga.  Det där »på gång« har dock blivit lite ur­vattnat med tiden. Som fraser ofta blir när man sagt dem lite för många gånger.

Det händer flera gånger i veckan. Det dimper ner ett mejl eller kommer ett telefonsamtal från någon som vill veta hur många exemplar en viss titel sålt i. Eller, i dessa tider, hur försäljningen under rean sett ut under de senaste åren.
Den främsta reaktionen jag får när jag berättar att det inte finns någon sådan statistik är förvåning.
»Men det är på gång«, brukar jag tillägga. 
Det där »på gång« har dock blivit lite ur­vattnat med tiden. Som fraser ofta blir när man sagt dem lite för många gånger.


En gemensam återförsäljarstatistik för branschen har varit på tapeten under lång, lång tid. Utan något konkret resultat. Men sedan något år tillbaka har representanter för Bokhandlare- och Förläggareföreningen samlats och diskuterat vad statistiken ska innehålla, vem som ska betala för den och vem som ska ta fram den. Till sist har de enats och hittat en gemensam lösning.
I april förra året var allt färdigt för »take off«. Då knackade Konkurrensverket på dörren. I ett pressmeddelande på Bokrondellens hemsida hade man sett att branschföreningarna planerade ett samarbete. Det ville myndigheten utreda.
Att Konkurrensverket gick in och granskade statistiksamarbetet möttes av förvåning i branschen. Mer än en gång har jag hört människor muttra och fälla lätt ironiska kommentarer om hur konstigt det är att Konkurrensverket, som »aldrig tidigare stoppat någonting« (till exempel Bonniers köp av Pocketshop och Akademibokhandelns samgående med Bokia), plötsligt skulle lägga sig i något som »verkligen kommer att gynna branschen«.
Som tur är stoppade Konkurrensverket inte statistiken. Efter några justeringar (läs artikeln Återförsäljarstatistik klar för lansering) har ärendet avskrivits. Och nu kan återförsäljarstatistiken rulla i gång.

Äntligen.
Man ska så klart vara försiktig med att jubla för högt och för snart. Ännu har vi inte sett hur statistiken fungerar. Och i skrivande stund är inte kontrakten klara med alla återförsäljare som branschföreningarna vill ha försäljnings­underlag från.
Men visst är det uppfriskande att tänka på att förlagen snart kan fatta mer träffsäkra beslut om upplagor och tilltryck.
Och att återförsäljare kan analysera vilka böcker de ska lagerhålla och hur många exemplar man ska ha av varje titel och följa upp kampanjer. Och så vidare och så vidare och så vidare.
Sedan finns det så klart en fördel till: När någon mejlar eller ringer till Svensk Bokhandel och frågar om reaförsäljning eller vad det nu kan vara kommer vi inte att behöva mötas av förvåning i andra änden av luren. Bara en sådan sak!