Tillbaka
2010-03-05

Lönsamt tänka som mackägare

Vängåvans Bok & Papper i Sundsvall är en av de mest lönsamma boklådorna i landet. Hemligheten är nitisk sifferkoll, lyhörd personal – och mängder av grattiskort, nallar och namnljus.

Sara Djurberg

nbsp;– Vi har örnkoll på ekonomin. En person jobbar heltid med bokhandelns ekonomi. Det frigör de anställda från uppgifter man inte tjänar pengar på, säger Lennart Bergström, som driver bokhandeln tillsammans med sin bror Kenneth.

Det handlar om allt från ett ständigt nagelfarande av kostnader och lageromsättning, till att våga ta betalt, pröva nya idéer och ha kunnig personal.

– Om fru Andersson kommer in ska man veta vilken ny deckare hon vill ha, och när det är många kunder i butiken ska det finnas mycket personal. Det är svårt, men vi har duktig, universitetsstuderande extrapersonal som ställer upp på helgerna.

Ljusgården i butiken, som förr var en bank, ger högt i tak och plats åt höga bokhyllor. Den röda Bokiamattan slutar mot en fondvägg. På ett podium ligger en trave med Jonas Moström-deckare. Vängåvan har sålt 6 000 exemplar av Sundsvallsförfattarens böcker.

– Vi köpte in hela restupplagan av Hjärtats mörker och har haft honom här på signeringar. Före jul sålde vi den för 50 kronor styck, säger Lennart Bergström.

I entrén möter prylar, gosedjur och gratulationskort: bokhandeln har en av de största kortavdelningarna i landet.

– Vi måste jobba med sortimentet precis som bensinmackar, som gått från bensin och olja till att sälja allt möjligt, säger han och berättar att Vängåvan börjat med fint inslagna »superpresenter« – med en blomma eller leksak på – som kunderna får betala extra för.

Men är det inte tråkigt med ett mindre boksortiment?

– Självklart ska vi ha ett brett sortiment av böcker, det är ingen diversehandel.

Före jul flyttade Akademibokhandeln in i gallerian mittemot.

– Vad gäller kompetens och kundrelationer känner vi ingen konkurrens. Med 100 000 invånare har Sundsvall plats för två boklådor.

Men förra räkenskapsåret sjönk Vängåvans omsättning med sju procent. Och flera affärer i Sundsvall har slagit igen – köpcentrumet utanför stan lockar allt fler kunder. I år räknar bröderna med oförändrad försäljning.

– Sundsvall har haft många varsel och stämningen är tryckt. Även om man själv inte blir uppsagd sparar man i madrassen, säger Lennart Bergström, som ändå hoppfullt nämner bokaftnar, signeringar och teman kring exempelvis båtar eller hästar som bra sätt att dra in kunder i butiken.

Vid informationsdisken uppdaterar teknikansvarige Thomas Westman butikens hemsida, som dagligen fylls på med nyheter, boktips och evenemang. En skylt ovanför disken erbjuder inspelning av vinylskivor till cd.

– Det är inget vi tjänar pengar på, men speciellt äldre tycker det är kul, säger Lennart Bergström.

 

Vängåvan

Vängåvan Bok & Papper (Bokia): Har legat i samma kvarter i Sundsvall sedan 1860-talet. Kenneth och Lennart Bergström köpte boklådan av Arne Jonzon 1983.

Sortiment: 11 500 titlar

Omsättning: 15,4 Mkr

Vinstmarginal: 8 procent

Böcker: 60 procent, övrigt sortiment: 40 procent

Anställda: Åtta, samt sju timanställda

Driver även: fackboks­förlaget Computer Press.

2019-06-07

I barnens tjänst

Sedan starten 1965 har Svenska barnboksinstitutet samlat, spritt och fördjupat kunskapen kring utgivning för barn och unga. Nu hoppas institutet på en nationell bevarandeplan för alla specialbibliotek.

Jenny Damberg

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller Prenumerera