140-årig bokhandel lever vidare

Lars Hjalmars Bokhandel lever vidare.

Lars Hjalmars Bokhandel i Karlstad var på väg att kasta in handduken. Orsaken: en hyreshöjning på en halv miljon. Men nu har fastighetsvärden ändrat sig och bokhandeln blir kvar ett tag till.

Publicerad

I 140 år har bokhandeln legat på samma plats vid Stora torget i centrala Karlstad. De senaste 17 åren i Lars Hjalmar Ingemarssons och hustruns regi. Men när handelskvarteret Valvet öppnade 2016 såg fastighetsvärden sin chans att höja hyrorna. Och det rejält.

Ett nytt hyreskontrakt presenterade – med en höjning på 500 000 kronor per år. 

–  Vi hade i princip sagt upp hyreskontraktet som går ut den sista april. Det hade inte funkat. I dag betalar vi brutto 960 000 kronor i hyra och har en omsättning på 4,5–5 miljoner. Det är skillnad mot 2006–2007 då vi var uppe i 12 miljoner, säger Lars Hjalmar Ingemarsson till SvB.

Han och hustrun hade i många år försökt att sälja butiken, utan att lyckas. Det som återstod var att helt enkelt att lägga ner.

– Vi fyller 75 i höst och man kan inte hålla på att krångla med att byta lokal i våran ålder.

Men så hörde fastighetsvärden av sig igen.

– De hade försökte hitta någon i ett år som vill betala mer än vad vi gör. Men inte lyckats. Så vi har fått tillbaka budet.

Kvarteret med de nya lokalerna stod tomma och den nybyggda saluhallen hade slagit igen. Konkurrensen från externa centrum i närområdet hade varit för stor. En hyreshöjning var inte längre att tänka på.

Så nu blir ni kvar?

– Det ser ut som det. Vi har kommit överens om hur avtalet ska se ut, men det är inte påskrivet ännu.

Och hur blir det med hyran?

– Det blir samma hyra som vi har nu. Sedan är vi inte överens om nivån på upptrappningen. Vi måste åtminstone ha in en miljon till i omsättning innan vi kan börja tala om att höja några procent på hyran, säger Lars Hjalmar Ingemarsson.

Powered by Labrador CMS