Tillbaka

19 pockettitlar sålde i fler än 100 000 exemplar

2010-09-24
av Lars Schmidt
Foto: Ola Kjelbye
Snabbare, effektivare och med fler platinavinnare än någonsin. I askan av den nedlagda Pocketgalan kunde det nya Pocketpriset ståta med 19 titlar som sålt mer än 100 000 exemplar.

– Räcker det inte med mord nu? Det finns knappt någon urbefolkning kvar i Ystad, på Gotland, i övre Norrland och i Grebbestad, sa Babben Larsson som presenterade vinnarna.

Hon syftade på deckardominansen bland de storsäljande pocketböckerna. Av de 19 platinavinnarna är det bara fyra skönlitterära böcker – Dyngkåt och hur helig som helst, 14 år till salu, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Konsten Att läsa tankar – som inte är deckare. Konsten att läsa tankar är dessutom den enda fackboken bland vinnarna.

Mätperioden för 2010 års Pocketpris är 20 månader, från den 1 januari 2009 till 31 augusti i år. Exakt hur många exemplar som sålts av varje enskild titel redovisas inte, men en kvalificerad gissning är att det är två titlar från Pocketförlaget som sålt flest böcker: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Tre sekunder, bägge med lite drygt 230 000 sålda exemplar.

Debutanten Jonas Jonasson (Hundraåringen som klev ut...) beskrev sin förvåning över försäljningssiffrorna.

– Jag är övertygad om att jag kommer att vakna i morgon och alltihopa är borta, därför tänker jag vara vaken länge i kväll!

Pocketförlaget står bakom nio av platinavinnarna, Månpocket har sju titlar och Bonnierpocket tre.

När Pocketgalan lades ner förra året, var skälen bland andra att den spelat ut sin roll att ge glans åt pocketboken och att den blev för långtråkig med de stora mängderna av vinnare i de olika klasserna. Det var till och med svårt att få dit de vinnande författarna.

Uppstickare som Pocketförlaget menade att skälet var att de stora förlagen tappade intresset när småförlagen började lägga beslag på de flesta placeringarna i platinaklassen.

Men i stället för att lägga ner den helt, började förlagen i stället diskutera en stramare ceremoni och färre pristagare. Och man förlade prisutdelningen till Bokmässan.

– På mässan finns folk som är intresserade och pressen är här, säger Louise Bäckelin, vd Pocketförlaget.

Pocketgalan startade 1999 på initiativ av bonnierförläggaren Jonas Axelsson, då på Månpocket. Redan 2001 togs bronsklassen bort (minst 30 000 sålda exemplar). Samtidigt infördes platinaklassen (över 100 000 exemplar). I år har silverklassen tagits bort och till nästa år finns planer på att stryka även guldklassen.

– Det kanske är lite för många pristagare. Även om jag hela tiden har drivit att många ska ha pris, säger Louise Bäckelin.

 

Platinavinnarna

Caroline Engvall, 14 är till salu

Henrik Fexeus, Konsten att läsa tankar

Jan Guillou, Men inte om det gäller din dotter

Anna Jansson, Inte ens det förflutna

Jonas Jonasson, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Mari Jungstedt, Den mörka ängeln

Mari Jungstedt, Den dubbla tystnaden

Mons Kallentoft, Sommardöden

Mons Kallentoft, Höstoffer

Lars Kepler, Hypnotisören

Jens Lapidus, Aldrig fucka up

Åsa Larsson, Till dess din vrede upphör

Camilla Läckberg, Sjöjungfrun

Henning Mankell, Kinesen

Henning Mankell, Den orolige mannen

Liza Marklund, En plats i solen

Roslund & Hellström, Tre sekunder

Mia Skäringer, Dyngkåt och hur helig som helst

Johan Theorin, Nattfåk

Förutom platinavinnarna fick 29 titlar guldpriset för fler än 50 000 sålda exemplar.

Se samtliga platina- och guldpristagare

Läs också: Pocketgalan läggs ner

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.