Tillbaka

Abebooks pudlar

2018-11-08
av Kalle Laxgård
Mats Petersson
Foto: Privat

Antikvariathandlarnas protest mot Amazon-ägda sajten Abebooks hantering av fyra enskilda länder gav effekt. Nu backar Abebooks från sitt tidigare beslut och ber berörda om ursäkt.

– En stor framgång, säger Mats Petersson, ordförande för Svenska antikvariatföreningen.

Bojkotten, där handlarna drog tillbaka miljontals böcker från sajten, berodde på att Abebooks med kort varsel meddelat antikvariat i Ryssland, Tjeckien, Sydkorea och Ungern att de inte längre skulle kunna sälja böcker via sajten.

Totalt deltog 550 antikvariat i ett 30-tal länder i protesten mot Abebooks som väckt stor medial uppmärksamhet.

I ett möte under onsdagskvällen mellan Abebooks och internationella antikvariatföreningen Ilab lade sig antikvariatsajten platt.

– Högsta ledningen på Abebooks var med och var oerhört tillmötesgående: ”Ojoj, det här var inte meningen och vi ber om ursäkt. Det här ska inte upprepas”, säger Mats Petersson.

Som ordförande för Svenska antikvariatföreningen har han fått en rapport från mötet.

– Uppenbarligen har det pr-mässiga bakslaget haft enorm betydelse. Det är en stor framgång som visar att Abebooks, trots sin dominerande ställning, är tvunget att lyssna på branschen.

I dag är många antikvariats överlevnad helt beroende av försäljningen via Abebooks. Orsaken till företagets beslut att överge de fyra länderna hänvisades till höga transaktionskostnader och att den tredje part som skötte betalningslösningen i länderna stänger vid årsskiftet. Hur nätjätten motiverar att de nu vill verka i de berörda länderna är inte officiellt.

För världens antikvariat har framgången stor betydelse i form av ökat självförtroende, säger Mats Petersson. Enligt honom visar den att det går att använda Ilab som påtryckningsmedel.

Samtidigt varnar Mats Petersson för att slå sig till ro och lita på företagets utfästelser.

– Vi får inte tänka: ”Åh, vad snälla de är, nu kommer de sköta sig framöver”. Vi kan inte kan ha fullt förtroende för Amazon och Abebooks. Jag tror fortfarande att det är viktigt att internationellt börja tänka i banor om ett eget alternativ till Abebooks.

Läs mer om bakgrunden här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.