Tillbaka

Akademibokhandeln + Bokia = Akademibokhandeln

2013-03-18
av Lars Schmidt
Varumärket Bokia försvinner och namnet på den nya kedjan blir Akademibokhandeln. – Det är det starkaste varumärket, säger vd Maria Hamrefors.

Beslutet innebär att samtliga 134 butiker i kedjan kommer att heta Akademibokhandeln. Namnbytet sker successivt med start i sommar och ska vara klart till bokrean 2014.

– Vi funderade på ett helt nytt varumärke, men det skulle kostat för mycket. Vår utgångspunkt i diskussionerna var att antingen behålla båda namnen eller välja ett av dem, säger Maria Hamrefors.

Arbetet med att välja varumärke har huvudsakligen gjorts internt.

I valet mellan Bokia och Akademibokhandeln jämförde man bland annat tidigare varumärkesundersökningar från bägge kedjorna. Då stod det klart att Akademibokhandeln var det starkaste.

 

– Det är det mest kända och det som har högst "top of mind-värde", som det heter. Vi har ju också arbetat med att stärka varumärket under senare år, säger Maria Hamrefors.

Det finns inga planer på att designa om Akademibokhandelns kända logotyp. Däremot kommer butikskonceptet ses över i samband med att samtliga före detta Bokiabutiker görs om.

– Men det blir inga radikala förändringar, säger Maria Hamrefors.

PR-konsulten KG Rickhamre på Coast Communication tycker att det klokaste med det nya namnet är att de inte slog ihop de bägge gamla namnen.

 

– Det finns en enkel och inte alltför allvarlig tumregel som man lär sig på Handelshögskolan. Den lyder: Ju längre namn, desto sämre lönsamhet.

Han tror också att Akademibokhandeln förmodligen är det starkaste varumärket av de två.

– Men egentligen spelar det inte så stor roll vad man heter. Det viktiga är att fylla varumärket med innehåll.

Maria Hamrefors påpekar också att det för kunderna kanske inte spelar så stor roll vad butiken heter.

– Många av kunderna går bara till "bokhandeln", säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.