Tillbaka

Alex Schulman vinner Årets Bok

2017-09-29
av Sanna Svanström
Alex Schulman är vinnaren till Årets Bok.
Foto: Lina Eidenberg Adamo

BOKMÄSSAN. Bonniers Bokklubbars pris Årets Bok tilldelas boken Glöm mig av Alex Schulman, utgiven på Bookmark förlag.

Vinnaren fick ta emot priset Årets Bok under fredagen då det för andra året i rad delades ut på Bokmässan i Göteborg.
    – Jag är väldigt glad, för det känns som att det är ett pris som har passerat två nålsögon, dels en jury som tar ut kandidaterna och sen svenska folket som har röstat, säger Alex Schulman.

Ett antal litteraturredaktörer från Bonniers Bokklubbar valde ut tolv kandidater som allmänheten sedan fått rösta på. Röstningen pågick mellan 25 april och den 20 augusti och totalt inkom 17 172 röster. Enligt Bonniers Bokklubbar var det var jämnt i toppstriden: på andra plats kom Malin Persson Giolitos Störst av allt och trea slutade Elisabet Nemerts Vargarnas tid.
    – Precis när jag fick veta att jag var nominerad läste jag Malin Persson Giolitos Störst av allt och tyckte den var så in i helvete bra, då blev jag lite nedstämd. Jag har också läst Ett litet liv och den är episkt magnifik, så jag tänkte att det här blir tufft, säger Alex Schulman.

Både han och hans fru, Amanda Schulman, har kampanjat för att man ska rösta på Glöm mig i sina poddar och kanaler i sociala medier. Båda har en stor skara hängivna och lojala följare.
    – Det har säkert hjälpt till, det är ju folkets pris och det går ut på att rösta. Men jag tänker att det är det som är meningen med att vara skribent, att kommunicera med sina läsare.

Claes Ericson är förlagschef på Bookmark förlag som gett ut Glöm mig. Han tycker att priset är betydelsefullt just på grund av röstningsmomentet:
    – Det är extra roligt att det är läsarna som röstat fram Glöm mig till Årets Bok. Vi ser det som läsarnas pris och sätter därför särskild stor betydelse till priset.

Årets Bok instiftades 2016 av Bonniers Bokklubbar som väljer ut nominerade bland både svenska och internationella författare. Vinnaren får 30 000 kronor och förlag och författare får också en statyett. Förra året vann Det är nåt som inte stämmer av Martina Haag.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.