Tillbaka

Alfa antikvariat lägger ner

2019-02-07
av Kalle Laxgård
Henrik Einarsson, butiksansvarig på Alfa antikvariat.
Foto: Privat

I 29 år har Alfa antikvariat sålt böcker i Stockholms innerstad. Nu går det inte längre. Den sista juni stänger butiken för gott.

– Vi har kämpat på så länge vi kunnat, säger butiksansvarig Henrik Einarsson.

Alfa antikvariat öppnade 1990 och är med sina 800 kvadrat, 10 000 hyllmeter och 200 000 volymer i lager ett av Europas största.

Men att driva ett stort antikvariat i centrala Stockholm är inte lätt. Kostnaderna är höga, konkurrensen från privata säljare på nätet växande.

– Vi har slagits på övertid i flera år, säger Henrik Einarsson.

Omsättningen har fallit och förlusterna snittat på en halv miljon om året. Trots att Alfa bedriver egen försäljning på nätet, via exempelvis Bokbörsen och Amazonägda Abebooks, är processen – att registrera, packa, skicka, inventera – personalkrävande och därmed kostsam.

Att sälja antikvariatet avfärdar Henrik Einarsson som ett omöjligt projekt – det är helt enkelt för stort. Företagets pensionerade ägare, Staffan Bengtsson, är gammal och barnen vill inte ta över.

Själv har Henrik Einarsson jobbat för Alfa i 25 år.

– De senaste åren har varit så pass jobbiga att det är en relativ lättnad att få ett bra avslut på det hela. Det är det vi vill ha nu, säger han.

Nu säljs hela lagret ut till halva priset fram till stängningen sista juni. Hur många av de 200 000 böckerna man kommer att lyckas sälja vågar Henrik Einarsson inte gissa.

– Förmodligen alldeles för få. Men vi gör så gott vi kan.

Vad händer med resten?

– Det är en bra fråga. Vi i personalen, fyra personer, slutar den sista juni. Sen kommer familjen att få ta hand om resten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.