Tillbaka

Amazonanställda protesterar – lämnar arbetsplatsen

2022-08-11
av Carina Jönsson
Foto: Wikimedia commons

Missnöjet bland lageranställda på Amazon i Storbritannien växer. Protesterna gäller ett lönehöjningsförslag som de anställda är långt ifrån nöjda med.

Under förra veckan lade 700 av 3 500 anställda på Amazons lager i Tilbury ner sitt arbete som en protest mot en föreslagen löneökning på motsvarande drygt 4 kronor per timme, något som motsvarar en lönehöjning på 3 procent. I stället kräver medarbetarna en ökning på runt motsvarande 25 kronor per timme. Detta för att bättre matcha arbetets natur men även för att kunna klara av de skenande levnadskostnaderna i Storbritannien, skriver Bookseller. 

Sedan dess har även anställda hos Amazon i Essex, Coventry, Bristol, Swindon, Chesterfield, Warrington och Rugeley valt att antingen lämna sina arbetsstationer eller sakta ner arbetstakten. På ett lager i Swindon lämnade runt 150 av 200 anställda sina arbetsplatser för att sätta sig i matsalen under flera timmars tid. 

Facket, the GMB union, har lagt fram formella krav på att Amazon ska betala en minimilön på motsvarande knappt 185 kronor i timmen till medarbetare på Amazons lager i Storbritannien. En representant för Amazon, som Bookseller citerar, svarar följande på det:
”Startlönen för Amazons anställda kommer att öka till en minimum på mellan 128 och 140 kronor per timme, beroende på var man jobbar. Detta gäller för heltid, deltid, säsongsarbetare eller tillfälliga anställningar i Storbritannien.”
De närmsta dagarna förväntas ännu fler medarbetare att gå ut i protest mot det nya löneförslaget.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.