Tillbaka

Amazons krav "oacceptabla"

2016-02-19
av Carina Jönsson
Foto: iStockphoto

Amazon har för högt ställda krav. Därför har nätjätten ännu inte tagit sig in på den danska e-boksmarknaden.

De största danska förlagen har fört samtal med Amazon under flera månaders tid. Men förhandlingarna står och stampar, skriver Bogmarkedet.

Lindhardt og Ringhof har varit i kontakt med Amazon sedan våren 2015, enligt förlagschef Lasse Korsemann Horne.

– Den springande punkten är Amazons ”price parties ”. Det betyder att Amazon vill försäkra sig om marknadens bästa villkor, oavsett om de kan erbjuda något i utbyte eller inte. De vill helt enkelt sätta konkurrensen på marknaden helt ur spel, och det kan vi inte acceptera, säger han.

Bland annat kräver Amazon, enligt Lasse Korsemann Horne, att företaget automatiskt ska garanteras samma rabatter som Lindhardt og Ringhof kan erbjuda andra återförsäljare, i utbyte mot att de exempelvis lägger in marknadsföringspengar för någon av förlagets böcker.

Det innebär att Amazon alltid skulle kunna matcha den återförsäljare som har det lägsta priset på en e-bok, alternativt vara billigast.  

– Det kan vi självklart inte acceptera, säger Lasse Korsemann Horne.

Ett annat krav från Amazons sida är att företaget från start ska få sälja böcker via en valfri affärsmodell. Om Amazon går in på den danska marknaden med avsikten att sälja e-böcker styckvis, vill de närsomhelst kunna välja att även sälja dem via en prenumerationstjänst.

Lindhardt og Ringhof är inte det enda förlaget som förhandlar med Amazon, men det är det som är mest öppet med hur förhandlingarna fortlöper. Även Politiken och Gyldendal för samtal med nätjätten.

– Just nu står förhandlingarna still. Vi har fört fram några krav som de ser över – men man kan inte säga att vi är nära att sluta avtal med Amazon. Det ligger inte runt hörnet, säger Lene Juul, vd för Politikens forlag, till Bogmarkedet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.