Tillbaka

Årets bästa bokvideor utsedda

2010-09-24
av Sara Djurberg
Foto: Ola Kjelbye
Proggiga barnböcker är årets bästa författarvideo. Filmen fick överlägset flest röster i klassen för författarvideor i Svensk Bokhandels bokvideotävling. Klassen Bästa boktrailer vanns av N...

Proggiga barnböcker är årets bästa författarvideo. Filmen fick överlägset flest röster i klassen för författarvideor i Svensk Bokhandels bokvideotävling. Klassen Bästa boktrailer vanns av Norrlands svårmod och Bästa barnboksvideo blev Alfons med styrkesäcken.

Tävlingen är den första i Sverige för bokvideor. Av totalt 63 bidrag nominerades 15 filmer för en omröstning bland Svensk Bokhandels läsare.
Vinnaren Proggiga barnböcker fick totalt 437 röster, och dominerade sin kategori redan från omröstningens början. I filmen, som setts av nära 5 000 personer på Youtube, återvänder författaren Kalle Lind till sin barndoms dagis från 1970-talet och låter sina barn skandera antikapitalistiska slagord.

– Jag såg filmen som ett förord till boken och ville helt enkelt visa upp mitt dagis och varför jag är så fixerad vid de här böckerna, och förklara vad det är för böcker. Det blir ju roligt när barn säger svåra ord, säger han.

Kalle Linds bidrag lämnades in i sista stund till bokvideotävlingen – efter deadline – och spelades in på nio timmar i Malmö och Lund för ett par tusen kronor.

Videon gjord till deckaren Norrlands svårmod av Therese Söderlind vann kategorin Bästa boktrailer.

– Vi försökte göra det enkelt – det är ofta det bästa – och anamma stämningen i boken. Vi gör egentligen filmtrailers och det är ingen skillnad, det gäller att bygga upp någon form av klimax och få folk att gå till bokhandeln. Det är ofta enklare med deckare, säger Jörgen Eineus, på reklambyrån Valentin & Byhr som producerat trailern åt Wahlström & Widstrand.

W & W gör trailers till runt två eller tre titlar per säsong.

I kategorin för Bästa barnboksvideo var ställningen länge jämn mellan Rymdresan och den slutliga vinnaren Alfons med styrkesäcken.

Totalt har bokvideosidan fått över 7 200 besök under tävlingstiden och var nionde, 639 personer, har röstat.

 

Bästa författarvideo

Proggiga barnböcker

Författare: Kalle Lind

Förlag: Roos & Tegnér

Produktion: Rooftop

 

Bästa boktrailer

Norrlands svårmod

Författare: Therése Söderlind

Förlag: Wahlström & Widstrand

Produktion: Jörgen Einéus / Valentin & Byhr

 

Bästa barnboksvideo

Alfons med styrkesäcken

Författare: Gunilla Bergström

Förlag: Rabén & Sjögren

Produktion: Albrektson Television

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.