Tillbaka

Åsa Larsson vinner Deckarakademins pris

2021-11-22
av TT/Litteratur
Åsa Larsson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åsa Larsson har skrivit årets bästa kriminalroman. Svenska Deckarakademin tilldelar henne sin "gyllene kofot" för boken "Fädernas missgärningar".

I år har det varit extra svårt att vaska fram en pristagare, konstaterade Deckarakademin redan före prisutdelningen. Många välrenommerade författare har gett ut böcker, men det fanns också en hel del spännande debutanter att välja på.

Till sist blev det ändå veteranen Åsa Larssons sjätte och sista bok om Rebecka Martinsson som tog hem segern. "Med djup gestaltning och levande karaktärer avslutas en storartad serie", skriver juryn i sin motivering.

Priset för årets bästa till svenska översatta kriminalroman går till Guillaume Mussos "Återträffen" (översatt av Christina Norrman). Skildringen av hur fyra vänner som knappt pratat med varandra sedan skoltiden, nu måste förhindra att ett 25 år gammalt lik upptäcks beskrivs som "underhållande, välskriven och originell".

Debutpriset går till Sara Strömberg för boken "Sly", där den avdankade lokalredaktören Vera Bergström löser ett mord på en kvinna som hittas mördad i skogen på Åreskutans baksida. Spännande och stilsäkert, anser juryn som också uppmärksammar att berättelsen utspelas i "en avfolkad och mediebortglömd del av Sverige".

Barn- och ungdomspriset Spårhunden tilldelas Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson för "Jobbiga tjejer". Berättelsen om tonårsvänskap och orättvisor hyllas som "en härlig bok med spänning, humor och högt tempo.

Ett särskilt pris för "berömvärd översättargärning" går till John-Henri Holmberg som bland annat översätter Stephen Kings romaner.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.