Tillbaka

Återhämtning för fysisk bokhandel – inbromsning för strömningstjänsterna

2022-08-18
av Kristian Lönner
Bokförsäljningen under första halvåret 2022.
Foto: Förläggareföreningen/Bokhandlareföreningen

Bokförsäljningen är fortsatt högre än innan pandemin men minskade ändå med 1,8 procent under årets första halva jämfört med samma period 2021. Försäljningen i fysisk bokhandel ökade medan tillväxten för strömningstjänsterna var lägre än tidigare.

Under första halvåret i år uppgick den totala bokförsäljningen till 2,28 miljarder kronor. Ett visst tapp jämfört med året innan men ändå mer än åren 2018 – 2020. Den nya statistiken från Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen visar alltså att försäljningen av böcker står sig starkt även i en tid då pandemin påverkar vardagen i allt mindre utsträckning.

– Vi ser en fortsatt stabil bokförsäljning, vilket är mycket glädjande. Det blir tydligt att förra årets rekordsiffror inte bara var en konsekvens av pandemin. Den svenska bokbranschen är stark, säger Mikaela Zabrodsky, vd för Förläggareföreningen, i ett pressmeddelande.

En tydlig effekt av att allt fler nu kan leva som vanligt är att försäljningen i fysisk bokhandel återhämtar sig. Under första halvåret uppgick försäljningen till drygt 450 miljoner, en ökning med 14,9 procent (17,2 procent för det andra kvartalet). Försäljningen är dock lägre än året innan pandemin, 2019, då den uppgick till 516 miljoner kronor.

– Nu har vi två kvartal med mycket stark tillväxt för fysisk bokhandel. Det är verkligen ett styrkebesked och visar att kunderna strömmar tillbaka till bokhandeln efter pandemin, säger Maria Hamrefors, ordförande i Bokhandlareföreningen i ett pressmeddelande.

Motsatt utveckling syns i kategorin internetbokhandel/bokklubbar där försäljningen under första halvåret i år minskade med 12,5 procent (minus 13,5 procent under det andra kvartalet). Försäljningen, drygt 1 miljard, var nästan helt densamma som under första halvåret 2020 men klart högre jämfört med 2019. Internetbokhandel/bokklubbar har nu en marknadsandel på 45 procent medan fysisk bokhandel står för 19,8 procent. 

De digitala abonnemangstjänsterna fortsätter att öka – men i lägre takt än tidigare. Under första halvåret 2022 var ökningen 8,2 procent (10,1 procent under det andra kvartalet) vilket kan jämföras med 18,6 procent året innan och 39 procent 2020. I kronor räknat var ökning under första halvåret i år 52,6 miljoner vilket kan jämföras med 100,8 miljoner året innan och 152,3 miljoner 2020. Abonnemangstjänsterna har nu en marknadsandel på 30,6 procent.

Under det andra kvartalet i år ökade försäljningen av deckare och spänning med 8,9 procent jämfört med samma period förra året. Försäljningen av skönlitteratur backade med 7,6 procent. Även försäljningen av populär facklitteratur samt facklitteratur minskade, med 18 respektive 9,6 procent. Försäljningen av inbundet minskade med 7,2 procent medan pocketförsäljningen ökade med 2,2 procent efter att ha minskat kraftigt under pandemin. E-böcker ökade försäljningen med 42,1 procent, dock från relativt låga nivåer.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.