Tillbaka

Återvänder till Akademien

2019-01-10
av Kalle Laxgård
Författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Peter Englund.
Foto: Thron Ullberg

Peter Englund och Kjell Espmark kommer åter att delta i Svenska Akademiens arbete. Det meddelar ledamöterna till Dagens Nyheter.

Kjell Espmark och Peter Englund lämnade ”det inre arbetet” i Svenska Akademien i april 2018.

”Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete”, skrev Peter Englund då som en förklaring till Aftonbladet.

Nu meddelar de två ledamöterna att de återvänder.

”Under hösten har vi medverkat i återuppbyggnaden av Svenska Akademien och deltagit i flera viktiga beslut. Vi har nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien. Vi har därför beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet”, skriver de till Dagens Nyheter.

Samma dag som Kjell Espmark och Peter Englund aviserade att de lämnade Akademiens inre arbete lämnade också Klas Östergren sin stol. Han har sedan dess formellt lämnat sin stol.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.