Tillbaka

Augustpriset till Marit Kapla för Osebol

2019-11-25
av TT/Litteratur
Foto: Anders Wiklund/TT

Marit Kaplas glesbygdsepos ”Osebol” tilldelas årets Augustpris. Hon har hyllats för sin skildring av livet i en avbefolkad ort, som hon fångar i intervjuer med människor vid Klarälven i norra Värmland.

Hon slog förhandsfavoriter som Steve Sem-Sandberg och Nina Wähä. Och Marit Kaplas tacktal blev ovanligt långt – eftersom det fanns så många att tacka för bokens tillblivande.

– Mitt första och största tack går till dem som bor i Osebol och som jag intervjuade för att kunna skriva den här boken, säger hon och räknar upp alla de många Osebolsbor som medverkar i "Osebol".

Förvånad pristagare

Årets svenska barn och ungdomsbok är "Vänta på vind" av Oskar Kroon. Han slog förhandsfavoriter som Sara Stridsberg och Jenny Jägerfeld med sin bok om Vinga som tänker på havet och drömmer om att bli sjöman. Författaren verkade själv smått förvånad över att hans gripande berättelse för mellanåldern fick priset.

Oskar Kroon verkade själv förvånad över att hans gripande berättelse för mellanåldern fick priset.

Nu ska man ju inte säga att man inte riktigt vet vad man ska säga, säger han när han tar emot priset och fortsätter:

– Men jag är väldigt, väldigt glad för det här!

Augustpriset för årets fackbok går till Patrik Svensson, för hans debut "Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk". Boken är både en berättelse om ålen och om Svenssons egen pappa.

– Att skriva boken blev ett sätt för mig att skriva mig hem. Min pappa var en väldigt vanlig människa, inte en person som man vanligtvis läser om i böcker, och det är för mig väldigt vackert att en sådan människas historia kan få läsas av så många, sade han till TT när boken nominerades.

Patrik Svensson är märkbart rörd när han tar emot priset på Augustgalan.

– Just nu känner jag bara ödmjukhet och tacksamhet, säger han och skickar en hälsning till sin mamma och syster "som delar berättelsen med honom"–.

Det första priset under galan gick till 20-åriga Emma-Karin Rehnman. Hon får Lilla Augustpriset om 15 000 kronor för "En ospelad fiol".

Den här texten som har vunnit Lilla Augustpriset, helt ofattbart, den handlar mycket om att hitta sin plats i världen. Och jag försöker hitta min plats genom mitt skrivande, säger pristagaren.

I år var det enbart unga kvinnor som nominerats till Lilla Augustpriset, den utmärkelse som sedan 1994 delas ut till skrivande ungdomar mellan 16 och 20 år. Priset har med åren blivit något av en plantskola för nya författare, bland dem som har fått det märks bland andra Ester Roxberg, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck.

Brandtal för yttrandefriheten

Priset delades ut av kulturminister Amanda Lind (MP) som inledde med att hålla ett brandtal för yttrandefriheten och läsningens vikt.

– Vi får aldrig, aldrig kompromissa med att varje unge får med sig en fullgod läsförmåga ut i livet, säger hon.

Svenska förläggareföreningens ordförande Eva Gedin fortsatte på temat yttrandefrihet med ett tal som helt riktade sig till den fängslade kinesiske förläggaren Gui Minhai vilken nyligen tilldelades Tucholskypriset – en utnämning som ledde till kraftfulla politiska påtryckningar från Kina.

– Du är inte övergiven – vi är många som står här på din sida, framhöll Eva Gedin.

Under kvällen överlämnades också Svenska förläggareföreningens hederspris till Jan Stolpe. I snart 60 år har han översatt böcker till svenska, främst från grekiska och franska, däribland klassiska verk av Montaigne, Voltaire, Balzac, Platon och Aristoteles. Han betonade betydelsen av att Svenska förläggareföreningen "i en tid av ökande nationell inskränkthet och fientlighet inför det främmande" valde att lyfta fram just en översättare.

– Det är en fin demonstration, sade hederspristagaren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.