Tillbaka

Babblarna-illustratör kan få ekonomisk hjälp

2020-01-14
av TT/Litteratur
Foto: Hatten Förlag

Babblarna-illustratören förlorade i Arbetsdomstolen. Nu föreslår Svenska tecknares styrelse att man ska gå in med 1,2 miljoner kronor för att täcka drygt en tredjedel av rättegångskostnaderna, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

I höstas avgjordes fallet i Arbetsdomstolen som slog fast att det är förlaget Hatten som äger upphovsrätten till illustratören Ola Schuberts figurer, inte Schubert själv. Han dömdes till att betala inte bara sina egna utan även motståndarpartens rättegångskostnader, sammanlagt drygt 3,8 miljoner kronor, enligt Sofia Jerneck, förbundsordförande för Svenska Tecknare.

Hon ser fallet som ett principärende och konstaterar att domstolen tolkat de upphovsrättsliga principerna på ett för tecknarna oväntat sätt.

– Ska en upphovsperson plötsligt kunna förlora sina rättigheter utan att det definierats genom avtal? Den här domen öppnar för det och det är någonting som vi behöver titta noga på och jobba vidare med, säger Sofia Jerneck till "Kulturnytt".

Styrelsens förslag ska behandlas av medlemmarna under ett extrainsatt årsmöte torsdag 16 januari.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.