Tillbaka

Babblarna till domstol

2019-04-09
av Emma Olsson
Figurerna Babblarna är en storsuccé, i SVT och på Youtube.
Foto: Hatten förlag

Hatten förlag och tecknaren Ola Schubert möts i Arbetsdomstolen i maj. Striden gäller vem som har upphovsrätten till barnprograms-framgången Babblarna.

Båda parter, Anneli Tisell, företagsledare på Hatten förlag och Ola Schubert, anklagar varandra för att kräva pengar de inte har rätt till. Striden avgörs i domstol i maj, skriver Kulturnyheterna – som också påpekar att en förlust skulle innebära allvarliga konsekvenser för Hatten förlag.
Anneli Tisell har skapat konceptet Babblarna, som blivit en Youtube-succé, medan Ola Schubert har tecknat de färgglada figurerna i tolv års tid. Babblarna finns i bokform och som animerade filmer och som andra produkter, och grundar sig på en Karlstadmodellen, en pedagogisk metod för språkinlärning som utvecklades på 1970-talet.
Grogrunden till konflikten är ett royaltyavtal som gällde fram till 2017. Vid omförhandlingen gick det tioåriga avtalet i stöpet. Tecknaren kräver nu royalty på alla de produkter som säljs under Babblarna-flagg, medan Anneli Tisell menar att Ola Schubert är en av alla som arbetat med projektet, och att alla dessa fått en symbolisk royalty.
Vid senaste årsredovisningen 2017 ligger Hattens omsättning på 17,9 miljoner, och resultat efter finansiella kostnader på 58 000 kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.